PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO Istraživanje otkriva koga Hrvati krive za rat u Ukrajini, misle li da će se rat proširiti na Balk...

thumbnail
5.3.2022. u 19:00/ RTL Danas

Tko je kriv za rat u Ukrajini, podržavaju li Hrvati Vladino slanje oružja u tu zemlju i što misle o Putinu, otkriva ekskluzivno istraživanje za RTL Promocije Plus

Tko je glavni krivac za rat u Ukrajini, podržavaju li Hrvati to što Vlada šalje oružje u tu zemlju i što misle o Vladimiru Putinu – otkriva ekskluzivno istraživanje koje je za RTL provela Promocija Plus

Tko je glavni krivac za sadašnje stanje i rat u Ukrajini?

Većina građana, njih 58,1 posto misli da su Rusija i ruski predsjednik Putin glavni krivci za sadašnje stanje i rat u Ukrajini. Zanimljivo, oko toga se većinski slažu i birači vodećih desnih i lijevih hrvatskih stranaka.

Image
Foto:
Image

26,3 posto ili svaki četvrti ispitanik kaže da su krive dvije velike sile SAD i Rusija, dok vrlo malo ljudi, kao što vidimo, misli da krivce treba tražiti izvan Rusije, odnosno u Sjedinjenim državama, NATO-u, Europskoj Uniji ili Ukrajini.

Image
Foto:
Image

Grupiramo li ove podatke u smislu da prokažu samo jednog krivca, hrvatski građani su još odlučniji: više od 84,4 posto kaže da je kriva Rusija. Zanimljivo, 39,7 posto misli da je to SAD, dok mali broj njih tu navodi Ukrajinu (5,1 posto), NATO (7,2 posto) ili Europsku uniju (7,2 posto). 

Razvoj situacije u Ukrajini u narednim mjesecima?

Image
Foto:
Image

Premoćnog i jasnog odgovora nema, ali najviše hrvatskih ispitanika, 33,4 posto ili svaki treći, misli da će Ukrajina nakon dugotrajne borbe uspjeti osloboditi svoju zemlju uz pomoć oružja i oprema sa Zapada.

15,6 posto vjeruje da će pobijediti Rusija i uspostaviti kontrolu nad Ukrajinom. 14,3 posto drži da će pobijediti Ukrajina, ali samo ako se u rat sa zemlje, zraka i vode uključi NATO.

9,8 posto misli da će za oslobođenje Ukrajine biti dovoljno da NATO uspostavi kontrolu zračnog prostora u toj zemlji. Razumljivo je da je velik i broj onih koji ne znaju kako će se situacija rasplesti, čak 22 posto.

Održivo rješenje za Ukrajinu?

Image
Foto:
Image

Ispitanici očito razumiju da je situacija vrlo kompleksna, pa oko održivog rješenja za dugogodišnju krizu i stanje u Ukrajini, jasnog odgovora također nema. Najviše Hrvata, njih 37,4 posto, kao održivo rješenje vidi oslobađanje Ukrajine i njezino učlanjenje u NATO i Europsku Uniju.

Svaki četvrti ili 27,3 posto predlaže vojnu neutralnost Ukrajine i demilitarizaciju uz članstvo u Europskoj uniji. Malo je onih, 7,9 posto, koji misle da Ukrajina treba biti neutralna, ali pod ruskim utjecajem, a još manje (6,2 posto) smatra da treba ostati u zoni ruskog utjecaja proruskom vlasti. 18 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Hoće li se ukrajinska kriza preliti na jugoistočnu Europu, odnosno na Balkan?

Image
Foto:
Image

Tu su ispitanici vrlo podijeljeni, iako znamo da je iz Ukrajine u okolne zemlje dosad izbjeglo gotovo milijun i pol izbjeglica. Najviše ljudi, 45,9 posto misli da će se kriza preliti, odnosno da će sigurno ili vjerojatno utjecati na te zemlje. Tek nešto manje, 43,2 posto kaže da neće utjecati, iako znamo da već utječe. 10,9 posto ne želi se izjasniti.

Koje su države najizloženije prelijevanju krize?

Image
Foto:
Image

Kao najizloženiju prelijevanju ukrajinske krize građani vide Bosnu i Hercegovinu (38,4 posto), zatim i Kosovo, Crnu Goru (svi skupa s BiH 15,9 posto), dok tek 4,7 posto misli da je tu izložena Hrvatska. Ostatak misli da opasnosti nema ili se ne žele izjasniti. 

Upravo se čita

Image
TIJEKOM OBUKE

Prevrnuo se policijski terenac na nasipu kod Jankomira: Jedan policajac umro, trojica u bolnici

Podrška odluci Vlade RH o slanju oružja Ukrajini

Image
Foto:
Image

Odluku hrvatske Vlade da Ukrajini pošalje oružje podržava 73,8 posto građana, dakle s time se slažu 3 od 4 osobe. Svaka peta ili 21 posto to ne podržava, a 5,2 posto ne zna ili ne želi reći što misli.

Doživljaj Vladimira Putina

Image
Foto:
Image

S obzirom na sve ove stavove, ne čudi podatak da hrvatski građani Vladimira Putina doživljavaju pretežno negativno. 36,2 posto njih misli da je Putin Hitler 21. stoljeća. 28,6 posto ga naziva autoritarnim vođom i diktatorom čvrste ruke. 13,9 posto kaže da je Putin Milošević s atomskom bombom.

Vrlo je malo onih koji ga doživljavaju pozitivno, 4,8 posto misle da je to novovjeki ruski car, borac protiv američke dominacije u svijetu, a tek 1,4 posto ističe da je on pravi vođa i heroj ruskog naroda.

Doživljaj Putinove naredbe o povećanju pripravnosti nuklearnih snaga

Image
Foto:
Image

Upravo zato, Putinovu naredbu da nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti, Hrvati doživljavaju kao pokazatelj Putinovog ludila i narcisoidnosti (33,4 posto). 27,7 posto misli da ruski predsjednik time prijeti zapadnim zemljama zbog miješanja u ovaj rat, dok 16,4 posto misli da samo taktizira, a ostali to vide kao znak slabosti, neki i kao izraz snage ili ostalo. 

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija Plus od 1. do 3. ožujka 2022. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
Moskva reagirala

Šeler o '200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini': 'To je smiješno, ne možete skupiti toliko Hrvata da prosvjeduje za veće plaće na Jelačić trgu'

Pročitajte još

Više s weba