Svjedočanstva iz pakla

Humanitarna, ratna i ljudska drama u Mariupolju, a gori i istok Ukrajine, Čečeni tvrde: 'Zauzeli smo grad!'

22.4.2022. u 18:57/ Željka Miša

Ruske snage tvrde da su u potpunosti preuzele grad, Ukrajinci uzvraćaju da nisu. Oni, rijetki, koji su uspjeli pobjeći - svjedoče užasima u razorenom gradu

Slavlje Čečena pred čeličanom Azovstalj koji tvrde da su zauzeli Mariupolj.

"Mariupolj je naš! Grad smo potpuno i nepovratno zauzeli. Azovstalj smo sustavno očistili od nacionalista i ostataka smeća", kazao je jedan od Čečena, no autentičnost videa još nije potvrđena, a Ukrajinci pak tvrde - grad je još uvijek naš.

"Nije to samo borba za čeličanu Azovstalj, koja je utvrda naših slavnih branitelja, već se borbe vode i u centru grada. Vode se tenkovske bitke", rekao je guverner regije Doneck, Pavlo Kirilenko.

"To je utvrda u kojoj naši borci drže najmanje deset tisuća neprijateljskih vojnika. Ako Mariupolj padne, ta će ruska vojska krenuti prema sjeveru kako bi pomogli u okupaciji Donbasa", kazao je Konstantin Nemičev, zapovjednik postrojbe Kraken pukovnije Azov.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je u gradu ostalo 50 tisuća civila, a oni koji su se uspjeli izvući, broje se na kapaljku. Među njima je i Bahrudin kojega su nakon 38 dana odveli u Rusiju odakle se vratio u Zenicu.

"Ljude vidiš ovdje mrtav, ondje mrtav, već trunu, nitko ih ne bere, nitko ništa. Nema ništa, odavno nema ništa. Grad je sto posto gotov", kazao je Bahrudin Delić.

Radio je u čeličani Azovstalj, a u Ukrajini je živio od '91. U rodnu zemlju vratio se samo sa satom i kornjačom za koju tvrdi da mu je donijela sreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt je izbjeglo i 79-ero evakuiranih stanovnika Mariupolja koji su prvim autobusima stigli u Zaporižju.

"Tamo nema sirena, samo avioni. Bombardiranje, bombardiranje, bombardiranje. Užasno je", rekao je Mihailo Zinovievič iz Mariupolja.

Image
vapaj djevojčice iz Mariupolja

VIDEO Četverogodišnja Alisa već se 50 dana skriva u bunkeru ispod čeličane: 'Želim da me evakuiraju. Pozdrav mojoj baki Sveti'

Image
vapaj djevojčice iz Mariupolja

VIDEO Četverogodišnja Alisa već se 50 dana skriva u bunkeru ispod čeličane: 'Želim da me evakuiraju. Pozdrav mojoj baki Sveti'

"Ondje se događa pakao. Ne možete to prepričati. Rusi ubijaju ljude iz čista mira. Ako svijet nešto ne poduzme, u Zaporižji će se dogoditi isto", rekao je stanovnik tog grada Jurij Lulac.

"U dvorištu imamo malo groblje. Ondje smo pokopali 7 ljudi", rekao je Dmitrij Antipenko iz Mariupolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
Ekskluzivna ispovijest

Svećenik iz N. Gradiške slao uznemirujuće poruke dječaku. Roditelji za Danas.hr: 'Došao je u našu ulicu'

Satelitske snimke pokazuju da se u selu pokraj Mariupolja pojavila masovna grobnica. Gradske vlasti tvrde da u njoj može biti pokopano 9 tisuća ljudi.

"Ni ne znamo točan broj mrtvih, a možda nikad nećemo ni doznati, jer su ruske trupe u grad donijele takozvane mobilne krematorije, posebne strojeve za uništavanje ljudskih tijela", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski tvrdi i da je Rusija odbila primirje za Uskrs koje su im ponudili. Žestoke borbe nastavljaju se i na istoku zemlje. Rusi tvrde da su zauzeli 40 sela, a sve više granata pada i po Harkivu.

"Kako je ovo drukčije od Buče ili Hostomelja? A rečeno nam je da je ovdje mirno. Kako je to moguće? Ovdje gore ljudi. Dvoje ljudi unutra gori. Pogledajte! Tijela!", kaže Jurij Guropaev iz Harkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovako Mariupolj izgleda kroz ruski objektiv. Državna televizija objavila je kako u okolici grada Rusi navodno razminiravaju područje na kojemu su, tvrde, Ukrajinci postavili minsko polje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
objavili priopćenje

Rusi tvrde da su odbili ukrajinsko napredovanje u Donjecku, Hersonu i Mikolajivu: 'Nanijeli smo im znatne gubitke'

Više s weba