borba za istok ukrajine

Institut za proučavanje rata: 'Putin radi veliku pogrešku. Ovo bi moglo odlučiti ishod'

Image
Foto: AP IMAGES

Hoće li Putinova taktika ipak doživjeti krah?

1.6.2022. u 12:10/ RTL Vijesti

Institut za proučavanje rata iz SAD-a objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse u očajnički i krvavi pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu donijeti uglavnom simbolične dobitke”, navodi se u analizi.

“Njegova je vojska u ostalim dijelovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju i iskorištavaju tu ranjivost”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herson

“Herson je ključan jer je to jedino područje Ukrajine u kojem se ruske snage drže na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju zadržati snažan položaj u Hersonu kada prestanu borbe, ona će biti u vrlo snažnoj poziciji iz koje može pokrenuti buduću invaziju. Ako Ukrajina povrati Herson, s druge strane bit će u puno jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebala navesti Rusiju da usmjeri svoje snage na zadržavanje Hersona. No ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je umjesto toga koncentrirati sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine”, navodi se.

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Severodonjeck

Što se tiče Severodonjecka, Institut kaže da ruske snage sada kontroliraju do 70 posto istočnog grada i napreduju prema centru.

Upravo se čita

Image
potrošački šušur

Advent u punom sjaju, ugostitelji potvrđuju: Nismo mogli proizvoditi, koliko se troši!"

“Ukrajinske snage sada se očito povlače iz Sjevjerodonecka umjesto da se bore do kraja. To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno napreduju u grad. Odluka da se izbjegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Sjevjerodonecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne. Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata”, zaključuje Institut.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Zar ne bi bilo lijepo?

Mojmira je Putinu predložila čega bi se mogao odreći za početak korizme po julijanskom kalendaru

Više s weba