OGLAS

Pogled u izolaciju Kremlja

Kancelar Austrije otkriva još detalja sastanka s Putinom: 'On vjeruje da pobjeđuje u Ukrajini.' Spomenuo mu i raspad SFRJ

Image
Foto: AP

Objasnio je i to da dugi bijeli stol u Kremlju dijelom doista ima veze s COVID-om, odgovorio je i na pitanje misli li da je Putin kadar za nuklearni udar

16.4.2022. u 23:04/ RTL.HR

Predsjednik vlade Austrije Karl Nehammer opisao je u intervjuu za NBC koji će biti objavljen u nedjelju, okolnosti u kojima se prije nekoliko dana susreo s Vladimirom Putinom u Kremlju. Austrijski kancelar je rekao da uopće nema sumnje u to da je Putin uvjeren da u ratu u Ukrajini on pobjeđuje.

Rekao je da se nisu rukovali, da su sjedili svaki na svom kraju dugog bijelog stola:


"I to je bilo to."

Rekao je da je razlog tako, doslovno rečeno, distanciranom susretu bilo i to što su se sastali u kontekstu napada Rusije na Ukrajinu, ali i Putinove podozrivosti zbog COVID-a.

Image
'Nemojte nas nasmijavati'

Kremlj notom pokušao prijetiti Pragu, Češka mu odgovorila: 'To je jadan pokušaj Rusije, potpuna besmislica'

Image
'Nemojte nas nasmijavati'

Kremlj notom pokušao prijetiti Pragu, Češka mu odgovorila: 'To je jadan pokušaj Rusije, potpuna besmislica'

"Oboje (je bilo razlog). Nismo htjeli (rukovati se), a i, da biste se rukovali s njime, morate obaviti PCR test u Kremlju. Ako PCR test ne obavite u Kremlju, nema rukovanja."

Otkrio je, međutim, neke stvari koje do sada javno nije spominjao.

"Nakon što sam posjetio Buču u Ukrajini, u Moskvu sam otputovao kako bih ga suočio s onime što sam vidio. Naravno da to nije bio prijateljski razgovor, bio je to iskren i tvrd razgovor. Rekao sam mu što sam vidio, da sam vidio ratne zločine ruske vojske i da su neophodni humanitarni koridori, da civili kao oni u Mariupolju, trebaju vodu…"


Putin je, kaže, na to uzvratio da želi surađivati s međunarodnom zajednicom oko istrage tih ratnih zločina, ali da isto tako ne vjeruje zapadnom svijetu. Nehammer to vidi kao "problemom ubuduće".

"Pokušao sam ga uvjeriti da nam su, primjerice, rat u bivšoj Jugoslaviji pokazali da je međunarodna istraga korisna kako bi se procesuirali ratni zločinci", otkrio je.

Nehammer je rekao da je, uzevši sve u obzir, osobno pesimističan da će krvoproliće biti još i gore, i to uskoro, ali da minijaturnu nadu ipak vidi u tome što su i Volodimir Zelenski i Putin spominjali istanbulske pregovore između Ukrajine i Rusije.

"Smatram da je on (Putin) u vlastitoj ratnoj logici, znate. On smatra da je taj rat nužan kao sigurnosno jamstvo Ruskoj Federaciji. Ne vjeruje međunarodnoj zajednici", kazao je Nehammer dalje, ali i dodao: "On je u svom svijetu, ali mislim da zna što se događa u Ukrajini."


Upravo se čita

Image
sam pozvao policiju

Muškarac (84) brutalno tukao suprugu do smrti. Svemu prethodila svađa oko računa za veterinara

Pod udarom je ujedinjenog Zapada, svakako i EU-a, udarili su mu teške sankcije, ne vidi li Putin da je gadno pogriješio započevši taj rat?

"Imam dojam da on to zna. Rekao mi je da su sankcije protiv Ruske Federacije doista teške. Ali mi je također rekao da je, iz njegove perspektive, rat nužan…", rekao je dalje.

Na pitanje o tome smatra li ga je taj čovjek s kojim je razgovarao, osobnost koja bi bila kadra upotrijebiti nuklearno naoružanje, Nehammer nije mogao dati konačan sud. Rekao je da je siguran u to da je Putin itekako svjestan i kakve bi to posljedice izazvalo, totalno uništenje, ali i da Zapad itekako jest zabrinut zbog toga.


Ali, upitan što Putin misli kako njegova vojska stoji u ratu u Ukrajini, austrijski kancelar je kazao:

"Vjerujem da on smatra da on pobjeđuje u tom ratu."

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'VODE IH BRITANCI'

Rusija: 'Ukrajina je dronovima gađala Krim, oštetili ratni brod'


Više s weba