Bune se da im on prijeti

Kremlj ogorčen izjavama Zelenskog o preventivnim napadima na Rusiju: 'Pun je oružja, neuravnotežen!'

Image

Volodimir Zelenski

Foto: AP

Ukrajinski predsjednik je rekao da ne treba čekati nuklearne udare Rusije, nego uopće spriječiti bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja

6.10.2022. u 23:23/ Hina

Kremlj je u četvrtak osudio izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojima sugerira da bi NATO preventivnim udarima trebao odvratiti Rusiju od korištenja nuklearnog oružja, a ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ga je čudovištem koje može uništiti planet.

"Takve izjave nisu ništa drugo nego poziv na još jedan svjetski rat s nepredvidivim, monstruoznim posljedicama", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako ga citira agencija.

Image
SIJE STRAH

Rusi opet prijete nuklearnim oružjem. Analitičar direktno: 'Osramoćenog Putina mogu srušiti ultranacionalisti'

Image
SIJE STRAH

Rusi opet prijete nuklearnim oružjem. Analitičar direktno: 'Osramoćenog Putina mogu srušiti ultranacionalisti'

U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenskij je ranije u četvrtak izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja. Ukrajinski predsjednik nije ulazio u pojedinosti o prirodi takvih udara i nije uopće govorio o nuklearnim udarima.

"Što bi NATO trebao učinit? Onemogućiti Rusiju da se koristi nuklearnim oružjem. Važno je, ponovno pozivam međunarodnu zajednicu (kao i prije 24. veljače) na preventivne udare tako da (Rusi) shvate što će im se dogoditi ako posegnu za (nuklearnim oružjem)", rekao je, " ne suprotno, čekati nuklearne udare Rusije. … Trebao bi izmijeniti svoj način pritiska, eto to bi NATO trebao učiniti", rekao je Zelenskij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tih izjava glasnogovornik Zelenskog, Sergej Nikiforov objasnio je da je predsjednik mislio na preventivne sankcije koje je trebao nametnuti Moskvi prije njezine ofenzive 24. veljače, a ne na preventivne vojne udare.

"Tada je trebalo poduzeti preventivne mjere, a ne omogućiti Rusiji da počne rat. Jedine mjere o kojima je govorio bile su sankcije", napisao je Nikiforov na Facebooku i dodao da "nikada" nije govorio o korištenju nuklearnog oružja.

Upravo se čita

Image
transakcije iza sp-a

Vatreni već sada nadomak zaradi od drugog mjesta u Rusiji, a nezamislive iznose tek mogu zaraditi

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je u četvrtak navečer izjave ukrajinskog predsjednika. Peskov je pozvao Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju da reagiraju na te izjave i objasnio da "te zemlje de facto upravljaju potezima Kijeva".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da "potiče nuklearni rat": "Ta neuravnotežena osoba, puna oružja, Zelenskij, ta marioneta, pretvorila se u čudovište koje može uništiti planet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
59. dan rata

Medvedev zaprijetio Europi ako uvede embargo na ruski plin i naftu: 'Budimo iskreni, jedva može izdržati tjedan dana'

Više s weba