rat u ukrajini

Za Kremlj je masakr civila u Buči 'fake news', a Lavrov šalje i upozorenje: 'To je prijetnja međunarodnoj sigurnosti'

Image
Foto: AP

Glasnogovornik Kremlja kaže da su ruski stručnjaci otkrili znakove raznih 'lažnih vijesti i uređivanja video materijala', no nije iznio nikakve dokaze

4.4.2022. u 12:40/ RTL Vijesti

Kremlj je kategorički odbacio bilo kakve optužbe vezane za ubojstvo civila u ukrajinskom gradu Buča i rekao da se ukrajinske optužbe o tom pitanju trebaju tretirati sa sumnjom.

Podsjetimo, svijet su obišle fotografije mrtvih ljudi koji leže na cestama, u zgradama, masovnim grobnicama... Ukrajinski dužnosnici objavili su da su mnogi imali zavezane ruke i da su strijeljani... Također, Ukrajina je objavila kako je na području oko Kijeva s kojeg su se povukle ruske snage pronađeno više od 400 mrtvih civila.  

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da činjenice i kronologija događaja u Buči ne podržavaju ukrajinsku verziju događaja i pozvao međunarodne čelnike da ne žure s osudom. 

"Optužbe Kijeva treba uzeti sa sumnjom", rekao je Peskov. 

Rekao je da su ruski stručnjaci otkrili znakove raznih "lažnih vijesti i uređivanja video materijala", no nije iznio nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju. 

Image
ČELNICI UŽASNUTI

Zapad šokiran prizorima iz masovne grobnice iz Buče. Rusi poriču krivicu za ubojstvo civila: 'To su lažne snimke'

Image
ČELNICI UŽASNUTI

Zapad šokiran prizorima iz masovne grobnice iz Buče. Rusi poriču krivicu za ubojstvo civila: 'To su lažne snimke'

Peskov je odbio komentirati hoće li situacija u Buči utjecati na mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, koji su danas trebali biti nastavljeni online. 

Ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov rekao je da su ukrajinske "provokacije" u Buči prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Lavrov je ponovio je stav svoje zemlje da je Ukrajina organizirala nešto što se čini kao masakr civila, nazvavši to lažnim napadom.

Rekao je da će Moskva zahtijevati da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni svoje obveze kao predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a tako što će pristati na to da Rusija raspravlja o tom pitanju na sastanku.

Predsjednik ruskog istražnog odbora Alexander Bastrykin dao je u ponedjeljak upute svojoj agenciji da analizira izvješća o ubojstvima civila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema našim informacijama, kako bi diskreditiralo rusko vojno osoblje, Ministarstvo obrane Ukrajine je zapadnim medijima distribuiralo video zapise snimljene u gradu Buča, Kijevska regija, kao dokaz masakra civila", priopćeno je iz Istražnog odbora. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Časno je dezertirao

Kao elitni Putinov specijalac je ranjen, pa proglašen neprijateljem. Iz egzila poručuje: 'Putine j*** se!'

Više s weba