PORUČILO MINISTARSTVO

Moskva neće tražiti izručenje Rusa koji su izbjegli zbog mobilizacije

Image
Foto: Lauri Heino/Lehtikuva via AP

Ako ruski građanin dobije poziv za mobilizaciju i ne prijavi se u centar za novačenje, teoretski se može smatrati dezerterom i biti upisan na popis traženih osoba u Rusiji

27.9.2022. u 15:53/ Hina

Rusko ministarstvo obrane kazalo je u utorak da neće tražiti izručenje ruskih državljana koji su pred mobilizacijom za rat u Ukrajini izbjegli u inozemstvo.

"Rusko ministarstvo obrane u okviru djelomične mobilizacije nije poslalo niti pripremilo niti će zatražiti vlasti Kazahstana, Gruzije i drugih zemalja da prisilno vrate ruske građane", navodi se u priopćenju.

Od 21. rujna kada je Kremlj objavio djelomičnu mobilizaciju pričuvnog sastava ruske vojske deseci tisuća vojno sposobnih muškaraca izbjegli su iz Rusije, posebno u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji te na Kavkazu.

Image
MAĐARSKI PREMIJER

Orban: 'Rusija nije pala na koljena, a Europljani su zbog sankcija postali siromašniji'

Image
MAĐARSKI PREMIJER

Orban: 'Rusija nije pala na koljena, a Europljani su zbog sankcija postali siromašniji'

Ako ruski građanin dobije poziv za mobilizaciju i ne prijavi se u centar za novačenje, teoretski se može smatrati dezerterom i biti upisan na popis traženih osoba u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Kazahstana Marat Akhmetjanov rekao je u utorak da će Astana biti prisiljena izručivati Ruse koji su izbjegli pred mobilizacijom samo u slučaju onih koji su na listi traženih osoba u Rusiji.

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je u utorak da će zaštititi Ruse koji bježe u Kazahstan kako bi izbjegli vojnu mobilizaciju koja je u tijeku u Rusiji.

Upravo se čita

Image
OSTATAK MALO SLABIJE

Kanadski izbornik nakon debakla: 'Prvih pola sata smo odigrali na razini najboljih'

Astana i Moskva su saveznici, no odnosi su zahladili od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
digitalno ratovanje

Kod nas je koriste dileri i političari, u Ukrajini svi: Što se krije iza popularnosti aplikacije Telegram?

Više s weba