na ukrajinsko-ruskoj granici

Najstrašnije oružje koje je Rusija upotrijebila u Čečeniji i Siriji ide prema Ukrajini? Zloglasni TOS-1 viđen kod Belgoroda

Image
Foto: Shutterstock

Sumnjalo se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu

26.2.2022. u 21:32/ RTL Vijesti

Novinarska ekipa CNN-a koja se nalazi na ukrajinsko-ruskoj granici kod grada Belgoroda tvrdi da je vidjela višecijevni raketni lansere TOS-1 koji navodno ide prema Ukrajini.

Moskva je lanser ranije upotrijebila u ratu Čečeniji i Siriji, a posljedice su bile katastrofalne.

Naime, sumnjalo se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu, nakon što je ukrajinski žestok otpor usporio napredovanje ruske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aerosolne rakete sadrže vrlo eksplozivnu mješavinu goriva i kemikalija te odašilju nadzvučne udarne valove koji mogu rastrgati zgrade i tijela.

Višecijevni raketni lanser TOS-1 opremljen je s raketama opremljenim aerosolnim bojnim glavama, te je postavljen na podvozje tenka T-72, a prvi test u borbi imao je tijekom sovjetskog rata u Afganistanu 1988., no javnost je za njega čula tek deset godina kasnije u Drugom čečenskom ratu 1999.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Može ispaliti do 30 raketa istovremeno i za to mu je potrebno 7,5 do 15 sekundi, a maksimalni domet mu je šest kilometara. Rakete padaju na području veličine 200x400 metara.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nuklearne vježbe

Rusi objavili da su vježbali simulirane nuklearne napade: Sudjelovalo je više od 100 vojnika

Više s weba