Još ih ne uspijevaju istjerati

Nakon odbijenice branitelja Mariupolja da se predaju, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima

17.4.2022. u 19:00/ Andrijana Čičak Božić

U rusko obećanje da će ih ostaviti na životu u slučaju predaje, malo je tko vjerovao, jer su dio boraca "Azova" iz Mariupolja lica s ruskih tjeralica

Bitka za Mariupolj i nakon mjesec dana ruske opsade i razaranja i dalje traje. Ukrajinski branitelji odbili su ruski ultimatum za predaju kojim bi im, tvrde, poštedjeli život. Nakon odbijenice, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima, a to bi, upozorava ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, značilo kraj pregovora. Andrijana Čičak Božić

Kako istjerati Ukrajince iz čeličane Azovstal? Rusi i dalje nemaju rješenja. Otpor se nastavlja. Između predaje Rusima i potpunog uništenja ukrajinski su branitelji odlučili boriti se do kraja. Opkoljeni i blokirani, ruski ultimatum da izađu s bijelim zastavama nisu prihvatili. 

"Ako unište sve naše momke u Mariupolju, ovo što sada rade, to može zaustaviti svaki oblik pregovora. To je njihova velika greška", kazao je predsjednik Zelenski.

Rusi tvrde da predaju nije dozvolio službeni Kijev. Među nekoliko tisuća branitelja koje su opkolili su, kažu, i strani dobrovoljci, njih 400. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Razlog, rat u Ukrajini

Sankcije: Tisuće ruskih i bjeloruskih kamiona nisu stigle pobjeći iz EU-a, zapele na granici. Zaplijenit će ih?

Image
Razlog, rat u Ukrajini

Sankcije: Tisuće ruskih i bjeloruskih kamiona nisu stigle pobjeći iz EU-a, zapele na granici. Zaplijenit će ih?

Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane Rusije: "Većina njih su državljani europskih zemalja i Kanade. Već smo izvještavali da se radio komunikacija između militanata u Mariupolju odvija na šest stranih jezika. U slučaju daljnjeg otpora, svi će biti uništeni."

U rusko obećanje da će ih ostaviti na životu u slučaju predaje, malo je tko vjerovao, jer su dio boraca "Azova" iz Mariupolja lica s ruskih tjeralica. Rusi sada prijete strateškim bombarderima i vakumskim bombama. 

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Vijesti iz Mariupolja čeka i ova Britanka. Nakon što joj se sin s ukrajinskim marincima predao, vidjela ga je pretučena na ruskoj televiziji, boji se što ga smatraju plaćenikom.  

Angela Wood, majka zarobljenog Aidena Aslina: "On nije plaćenik, nije dobrovoljac, nije otišao zadnji tren zbog oružja i slave. On je tamo 4 godine i pravi je ukrajinski marinac." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku Ukrajine bježi tko može, i to uz zvukove sirena. Ova majka i kći žele otići iz Slovjanska. Napadi i u drugim dijelovima zemlje. Rusi tvrde uništili su tvornicu streljiva kod Kijeva, a kod Odese avion sa zapadnom vojnom pomoći. 

Ukrajinci tvrde da ruske snage imaju probleme s opskrbom. A ostali su bez još jednog generala, što Moskva još nije potvrdila. 

Oleksandr Šputun, glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine: "Ruski vojnici se stalno žale na nedostatak rotacije, na opremu koja se stalno kvari, i na kvalitetu isporučenog goriva i hrane."

Još se ne zna što se dogodilo s posadom potonule krstarice "Moskva".  Rusi su sinoć objavili video koji navodno prikazuje mornare s broda, doduše njih oko stotinjak. Na brodu je bilo oko 500 mornara, a sumnja se da je dio poginuo. Rusi javno o stradalima nisu govorili, iako su neke supruge mornara već dobile osmrtnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
drugi val napada

VIDEO Brojni ruski helikopteri nad ukrajinskim nebom: Meta granata je Kijev, danas je već izvedeno 203 napada

Više s weba