SAT OTKUCAVA

Nezavisni ruski medij tvrdi: 'Muškarci vojne dobi u Rusiji neće moći napustiti državu'

Image
Foto: AP Photo/Screenshot Twitter Andrew Roth

U sklopu mobilizacije Rusija će u vojsku dovesti 1,2 milijuna ljudi, rekao je Meduzi ranije izvor blizak jednom od federalnih ministarstava. Kremlj to negira

25.9.2022. u 16:04/ RTL Vijesti

Ruske vlasti namjeravaju zatvoriti granice za muškarce vojne dobi, odnosno one koji bi bili obuhvaćeni djelomičnom mobilizacijom.

Tako javlja ruski nezavisni medij Meduza koji se poziva na izvore bliske predsjedničkoj upravi te navode da bi datum za uvođenje zabrane trebao biti za tri dana, 28. rujna.

Još jedan izvor im je potvrdio da će do zabrane izlaska doći nakon što završe referendumi za pripajanje Rusiji u okupiranim ukrajinskim teritorijima – samoproglašenim separatističkim republikama u Donjecku i Luhansku te Hersonu i Zaporižju. Ti referendumi bi trebali trajati do 27. rujna navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojat će dokumenti za izlazak iz Rusije, a muškarci bi trebali dobiti dozvolu vojnog ureda za regrutaciju da napuste zemlju.

Mobilizacija je počela ove srijede, a prema riječima Putina - regrutirani bi trebali biti rezervisti s potrebnim vojnim iskustvom. Njome su obuhvaćeni vojnici do 35 godina, niži časnici do 50 godina, viši časnici do 55 godina, ali postoje i navodi da će mobilizacija obuhvatiti i ljude koji ne odgovaraju tom opisu.

Upravo se čita

Image
POSLALI APEL

Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

U sklopu mobilizacije Rusija će u vojsku dovesti 1,2 milijuna ljudi, rekao je Meduzi ranije izvor blizak jednom od federalnih ministarstava. Kremlj to negira.

Na društvenim mrežama proširili su se navodi da je ruska tajna služba FSB već počela braniti muškarcima da napuste zemlju pa je tako na Twitteru Guardianov dopisnik Andrew Roth stavio fotografije na kojima se vidi da su vojni zapovjednici zabranili dvojici muškaraca da prijeđu granicu i odu u Kazahstan, a jednom Rusu zabranjeno je ukrcati se na let za Antalyu u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUZE, TUGA I ZAGRLJAJ

Emotivno! Majke, supruge i djeca opraštaju se od svojih sinova, muževa i očeva koji zbog Putina moraju u rat

Fotogalerija
Image
SUZE, TUGA I ZAGRLJAJ

Emotivno! Majke, supruge i djeca opraštaju se od svojih sinova, muževa i očeva koji zbog Putina moraju u rat

Fotogalerija

Više s weba

Pročitajte još

Image
šest mjeseci rata

Ovaj tjedan je posebno važan za Ukrajinu, Zelenski upozorio: 'Teroristička Moskva mogla bi pokušati nešto...'

Više s weba