izbjegavaju energetske sankcije

Njemački kancelar priznao: 'Europa trenutno ne može bez ruskog plina i nafte'

Image
Foto: Shutterstock

Dodao je da Berlin radi na razvoju alternativa toj ruskoj energiji, ali da se to 'ne može postići od danas do sutra'

7.3.2022. u 16:20/ Hina

Uvoz energenata iz Rusije je ključan za svakodnevni život europskih građana a opskrba kontinenta ne može biti osigurana na drugi način u ovom trenutku, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz.

Dok se u SAD-u i EU-u raspravlja o sankcijama na ruske energente, kao odgovor na invaziju Ukrajine, "opskrba Europe energijom za grijanje, kretanje, struju i industriju ne može se zajamčiti u ovom trenutku na drugi način", kaže se u pisanoj izjavi kancelara.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, naglašavajući ipak važnost globalne stabilne opskrbe naftom.

"U vrlo samo aktivnim razgovorima s našim europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, uz naravno istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom", rekao je Blinken u intervjuu za NBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od zapadnog embarga na rusku naftu ponovno je katapultirao u ponedjeljak cijene crnog zlata.

Image
RTL DOSJE

Hoće li sankcije Zapada imati utjecaj na Rusiju? 'Najviše će biti pogođen srednji i najbogatiji sloj Rusa'

Image
RTL DOSJE

Hoće li sankcije Zapada imati utjecaj na Rusiju? 'Najviše će biti pogođen srednji i najbogatiji sloj Rusa'

Europa je "namjerno", kaže Scholz, isključila ruske energente iz prve salve sankcija protiv Moskve jer bi takva mjera destabilizirala tržišta i imala prejaki utjecaj na europske ekonomije.

Upravo se čita

Image
pratite na rtl-u

DANAS OD 19 SATI! Otkrivamo! Pacijenti u problemima - ostaju bez pomagala

Njemačka je među onim zemljama EU-a koje su snažno ovisne o uvozu plina, nafte i ugljena iz Rusije, podsjetio je Scholz, dodajući da Berlin radi na razvoju alternativa toj ruskoj energiji. "Ali to se ne može postići od danas do sutra".

Rusko nasilje u Ukrajini stvara pritisak na EU da uvede dodatne sankcije nad energetskim sektorom. Oko 40 posto prirodnog plina koji se koristi u Europi dolazi iz Rusije, kao i četvrtina nafte, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij žele da Bruxelles u najmanju ruku uvede sankcije na uvoz nafte. S time se slažu zemlje istoka Europe, poput onih baltičkih, koje se osjećaju izložene ruskoj prijetnji. 

No druge države, poput Njemačke i Italije, strahuju od rasta cijene energenata. 

Francuskog čelnika Emmanuela Macrona uskoro čekaju predsjednički izbori, pa strahuje od nepopularnih poteza kod stanovništva koje će plaćati rast cijena. 

Stoga je EU dosad izbjegla razgovor o energetskim sankcijama. Umjesto toga ponovila je plan o što bržoj tranziciji s energetske ovisnosti o Rusiji, pronalasku alternativnih dobavljača i radu na održivim izvorima energije, dodaje BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Druga vojska svijeta?

Institut za rat o glavnom nedostatku Rusa: 'Ovo pokazuje da mjesecima neće osvojiti veći teritorij'

Više s weba