BORBE TRAJU

Institut za rat objavio što bi mogla biti iduća meta Rusa u Ukrajini

Image
Foto: Twitter

Ruske snage su vjerojatno osigurale granicu Luganske oblasti, iako bi džepovi ukrajinskog otpora mogli ostati oko Lisičanska

4.7.2022. u 9:30/ RTL.hr

Ruske snage su vjerojatno osigurale granicu Luganske oblasti, iako bi džepovi ukrajinskog otpora mogli ostati oko Lisičanska.

Ruski je ministar obrane Sergej Šojgu objavio da su ruske snage zauzele Lugansku oblast 3. srpnja, nakon što su zauzele Lisičansk i naselja na administrativnoj granici Luganske oblasti. Ukrajinski Glavni stožer također je objavio da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska kako bi izbjegli ljudske gubitke, stoji u najnovijoj objavi američkog Instituta za proučavanje rata.

No, unatoč Šojguovoj najavi, ISW navodi da Rusi vjerojatno nisu u potpunosti očistili Lisičansk i Lugansku oblast. Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da se ruske snage i dalje bore unutar Lisičanska gdje su preostale okružene ukrajinske snage, ali ukrajinsko povlačenje znači da će ruske snage gotovo sigurno završiti svoje operacije čišćenja relativno brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske snage sada će vjerojatno napredovati prema Siversku, iako bi mogle pokrenuti značajnije napade na Bahmut ili Slovjansk istovremeno ili umjesto napada na Siversk. Ukrajinci će vjerojatno nastaviti s povlačenjem, a još nije sigurno hoće li odlučiti braniti područje oko Siverska, navodi ISW.

Dva ruska visoka zapovjednika navodno su odgovorna za taktičke aktivnosti oko Lisičanska, navodi ISW. General-pukovnik Aleksandr Lapin i general Sergej Suvorikin odgovorni su za osiguranje Lisičanska i područja zapadno od njega. Uključenost dvojice takvih viših časnika vjerojatno ukazuje na značaj koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pripisao osiguravanju Lisičanska i granice Luganske oblasti, kao i njegov nedostatak povjerenja u mlađe časnike da će obaviti posao.

Upravo se čita

Image
Dobre vijesti

Nogometaš koji je ostao zatrpan pod ruševinama nakon potresa pronađen je živ

Image
110. DAN INVAZIJE

Objavljena najnovija karta rata. Stockholmski institut: 'Nuklearni arsenal širi se prvi put od Hladnog rata'

Image
110. DAN INVAZIJE

Objavljena najnovija karta rata. Stockholmski institut: 'Nuklearni arsenal širi se prvi put od Hladnog rata'

Kremlj vjerojatno nastoji proširiti rusku državnu kontrolu nad privatnim ruskim tvrtkama koje podržavaju elemente ruske vojne industrijske baze. Ukrajinska vojna obavještajna uprava (GUR) izvijestila je 3. srpnja da nemogućnost ruske vlade da plati ruskim tvrtkama koje podupiru ruski rat u Ukrajini onemogućava sposobnost Rusije da popravi oštećena vozila.

Ukrajinski obavještajci objavili su također da direktori ruskih vojnih centara za popravak vozila ne prihvaćaju novu rusku opremu na popravak jer ruska vojska tim centrima nije platila za prethodni rad. Ruski zakonodavci u ruskoj Državnoj dumi podnijeli su 30. lipnja prijedlog zakona koji bi ovlastio Kremlj da uvede “posebne mjere u gospodarskoj sferi” koje bi omogućile ruskoj vladi da prisili privatne ruske tvrtke da opskrbljuju ruske vojne operacije. Time bi se ruskim tvrtkama zabranilo da odbiju ispuniti narudžbe ruske vlade za nabavu povezane s ruskim vojnim operacijama, navodi ISW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'OVO JE GENOCID'

Velika RTL-ova reportaža iz Moldavije: 'Kako uspijevam? Uopće ne postojim. Htjela bih da padnu bombe i razore sve ovo'

Više s weba