službeni list EU-a

Ograničenje cijena nafte, zabrana uvoza i izvoza, zamrzavanje imovine... Na snagu stupio osmi krug sankcija

Image
Foto: Shutterstock

Nametnute su nove trgovinske sankcije Rusiji, a proširen je i popis osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje

6.10.2022. u 20:52/ Hina

Europska unija nametnula je nove trgovinske sankcije Rusiji i proširila popis osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor bloka u okviru osmog kruga sankcija koje su u četvrtak stupile na snagu.

Nove mjere, objavljene u Službenom listu EU-a, "odgovor su na eskalaciju Rusije u nezakonitom ratu protiv Ukrajine, što se jasno očituje u aneksiji ukrajinskih teritorija nakon sramotnih 'referenduma', u mobilizaciji pričuvnika i prijetnji nuklearnim oružjem", navodi Europska komisija

Sankcije donose i ograničenje cijena ruske nafte, zatim zabranu državljanima Europske unije da obnašaju dužnosti u upravnim odborima ili vodstvu poduzeća koja pripadaju ruskoj državi.

Najviša cijena nafte tek se treba dogovoriti s G7 i jednoglasno je treba odobriti svih 27 članica Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj osmi krug sankcija protiv Moskve koji je Europska unija donijela od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače, uvodi novu  zabranu uvoza u obimu 7 milijarda eura, kako bi se Rusiji smanjili prihodi. 

Sankcije donose zabranu uvoza čeličnih proizvoda, strojeva i uređaja, plastike, vozila, tekstila, cipela, kože, keramike, određenih kemijskih proizvoda i nakita koji nije zlatan. 

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Image
8. runda sankcija

EU uvodi nove sankcije i mjeru zbog koje je Putin prijetio Zapadu: 'Pogodit će vas još veća katastrofa!'

Image
8. runda sankcija

EU uvodi nove sankcije i mjeru zbog koje je Putin prijetio Zapadu: 'Pogodit će vas još veća katastrofa!'

Nova ograničenja u području izvoza teže za smanjenjem ruskih sposobnosti razvoja u obrambenoj industriji i sigurnosti.

Uključuju i "zabranu izvoza ugljena, nekih specifičnih elektroničkih sastojaka, tehničkih proizvoda za avioindustriju, određenih kemijskih proizvoda. Također uključuju zabranu izvoza malokalibarskog oružja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, trideset i sedam osoba i entiteta pridodano je crnoj listi na kojoj je sada 1300 imena, a njima je zamrznuta imovina i zabranjen boravak na prostu Europske unije.

Osobe i entiteti pridodani na listu "uključeni su u rusku okupaciju, u protuzakonitu aneksiju i provedbu lažnih 'referenduma' u okupiranim regijama Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Među njima su visoki dužnosnici i vojni časnici te tvrtke koje pomažu ruske vojne snage. 

Osmim krugom sankcija EU pojačava sankcije u području kriptovaluta te usluga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sankcije uključuju i potpuni embargo na uvoz sirove ruske nafte morskim putem.

"Ograničenje cijena, kada se počne provoditi, omogućit će europskim operatorima da osiguraju prijevoz ruske nafte trećim zemljama uz uvjet da je cijena te nafte manja od najviše utvrđene cijene", navodi Komisija.

Ta mjera dogovorena suradnji s partnerima iz G7 (Skupina 7 najsnažnijih gospodarstava svijeta) "stupa na snagu 5. prosinca 2022. za sirovu naftu, odnosno 5. veljače 2023. za rafinirane naftne proizvode" nakon nove odluke Vijeća država članica", navodi se. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZVJEŠĆE EU AGENCIJE

Rat u Ukrajini mijenja krijumčarenje droge. Ovisnici u bijegu stvaraju pritisak i na zdravstvo drugih zemalja

Više s weba