IAEA o nuklearki

Okupacija Černobila: 'Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna'

Image
Foto: AP Images

Zelenski je rekao da Rusi uopće ne razumiju što je Černobil

27.4.2022. u 8:23/ Hina

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

"Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna", rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, novinarima ispred elektrane 140 km sjeverno od Kijeva.

Grossi je u Černobilu bio povodom 36. obljetnice najgore civilne nuklearne katastrofe kada se u elektrani zapalio četvrti reaktor i eksplodirao 26. travnja 1986. godine.

Nakon razgovora U Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Grossi je rekao da će IAEA i Ukrajina u Černobilu obnoviti "sve tamošnje kapacitete i infrastrukturu koja je oštećena posljednjih nekoliko tjedana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je rusko ponašanje na tom mjestu i rekao da je Moskva potpuno zanemarila nuklearnu sigurnost ispaljujući rakete iznad Černobila i dvije druge nuklearne elektrane.

Zelenski je u utorak kasno navečer ocijenio kako je ponašanje Rusa nakon zauzimanja elektrane pokazalo kako "izgleda da uopće ne razumiju što je Černobil" i rekao da su ruski vojnici ukrali opremu za mjerenje radijacije.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVE MANJI FOKUS NA RATU

Ukrajinci zabrinuti: 'Bilo je neizbježno da je suđenje Johnnyju Deppu i Amber Heard bude interesantnije od rata'

Više s weba