PRIJETI MU SMRTNA KAZNA

Prebeg pred sudom: 'Nisam sudjelovao u oružanim sukobima, zadnji put sam pucao prije početka rata'

Image
Foto: Profimedia

Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja

16.8.2022. u 12:18/ Hina

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Donjeckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije sudjelovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje", prenijela je slovenska novinska agencija STA u utorak.

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. kolovoza suđenje protiv Prebega, Šveđanina Mathiasa Gustavssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja.

Image
'NISMO KRIVI'

Objavljene fotografije Prebega i ostalih ruskih zarobljenika: Prijeti im smrtna kazna

Image
'NISMO KRIVI'

Objavljene fotografije Prebega i ostalih ruskih zarobljenika: Prijeti im smrtna kazna

Gustavsson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "sudjelovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

Njima trojici prijeti smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za potonje, a Healy za "sudjelovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u listopadu.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova ranije ovoga mjeseca. 

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
'RUGALA SE SOVA SJENICI DA IMA VEĆU GLAVU'

Kotromanović s Jarkom o spornom dronu, Srbiji, Ukrajini: 'Sada je u principu svejedno je li bio naoružan ili ne'

Više s weba