KLJUČNA TRANZITNA RUTA

Preokret na Baltiku: Litva ukinula zabranu transporta ruske robe u Kalinjingrad

Image
Foto: Profimedia

Litva je prošlog mjeseca zabranila tranzit zbog sankcija Europske unije

23.7.2022. u 9:01/ RTL Vijesti

Litva je ukinula zabranu željezničkog prijevoza sankcionirane robe u i iz ruske enklave Kalinjingrad, piše BBC. Kalinjingrad je povezan s Rusijom za prijevoz tereta i putnika kroz ovu baltičku državu.

Nakon što je Litva prošlog mjeseca zabranila tranzit čelika i drugih metala zbog sankcija Europske unije, Rusija je bila bijesna. Šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev zaprijetio je "ozbiljnim negativnim učincima za stanovništvo Litve" .

EU je prošli tjedan objavila da se zabrana prijevoza odnosi samo na ceste, a ne na željeznice, te da Litva mora dopustiti Rusiji da prevozi beton, drvo i alkohol preko teritorija Unije do Kalinjingrada.

Image
nove tenzije

Zašto je Kalinjingrad u središtu svađe između Rusije i Litve?

Image
nove tenzije

Zašto je Kalinjingrad u središtu svađe između Rusije i Litve?

Ruska novinska agencija TASS prenijela je izjavu predstavnika lokalnih vlasti u Kalinjingradu da će tamo uskoro biti prevezeno 60 vagona cementa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je anketirala Kalinjingrad nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine, u njemu živi oko milijun ljudi, a čitavo područje ovisi o tranzitu robe kroz Litvu.

Kalinjingrad je sjedište i ruske baltičke flota i projektila Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

Upravo se čita

Image
'HOĆE NAM SE ISPRIČATI'

Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

U veljači je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISTI BROJ KAO HRVATA

Rusi tvrde i da je 51 osoba iz BiH ubijena u Ukrajini. Tamošnje ministarstvo: 'Na bojišta otišla dvojica'

Više s weba