Uništile ga sankcije

'Previše stranih dijelova': Ruska Lada morala prekinuti proizvodnju auta kojim si je 'otvorila novu eru'

Image

Lada Xray

Foto: Shutterstock

Ruska tvrtka nije uspjela naći dobavljače za čak 1500 od 4500 dijelova za svoj Xray model, nazivan još i 'prvom Ladom koja ne izgleda kao Lada'

19.9.2022. u 10:46/ S. Ž.

Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je da ruski proizvođač automobila AvtoVAZ definitivno obustavlja proizvodnju svog modela Lada Xray. Razlog za obustavu proizvodnje, kako se navodi u priopćenju koje prenose europske agencije, je "vrlo visok udio uvoznih dijelova".

Drugim riječima, to znači da se radi o direktnoj posljedici sankcija koje je Zapad, u prvom redu Europska unija, uveo Rusiji zbog okupacije dijelova Ukrajine i tamošnjeg rata. Prema podacima AvtoVAZ-a, daljnja proizvodnja ovog modela Lade nije moguća zato što nisu uspjeli naći nove dobavljače za čak 1500 od ukupno 4500 dijelova ovog automobila.

Image
Prelomili i tu odluku

Njemačka preuzela tri rafinerije ruskog naftnog diva koji je od 2013. s milijardu eura htio ući i u INA-u

Image
Prelomili i tu odluku

Njemačka preuzela tri rafinerije ruskog naftnog diva koji je od 2013. s milijardu eura htio ući i u INA-u

To nije bio i jedini problem s ovim AvtoVAZ-ovim SUV-om. Od proljeća, praktično od početka rata, jako su porasle cijene novih Ladinih automobila, u nekim slučajevima i triput.

Kakav je udarac po kompaniju prestanak proizvodnje Lade Xray pokazuje, primjerice, priopćenje AvtoVAZ-a iz 2020. povodom pete godišnjice početka proizvodnje: "Kompaktni gradski auto otvorio je novu eru za Ladu i postao je njena lokomotiva korištenja novih tehnologija." Automobil se opisivao još i kao "prva Lada koja ne izgleda kao klasična Lada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konceptu ovog automobila su, inače, zajedno radili stručnjaci Lade i Renaulta. Ali, Renault se iz Rusije, također zbog rata u Ukrajini i sankcija, povukao sredinom svibnja ove godine, a potom i još jedan Ladin dugogodišnji partner, Nissan, krajem srpnja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZVJEŠĆE EU AGENCIJE

Rat u Ukrajini mijenja krijumčarenje droge. Ovisnici u bijegu stvaraju pritisak i na zdravstvo drugih zemalja

Više s weba