OGLAS

rusi prijete

Prijetnja iz Rusije na ulazak Švedske u NATO: 'Nanijet će štetu sigurnosti Europe. Morat ćemo poduzeti mjere'

Image
Foto: Shutterstock

'Ruska Federacija će morati poduzeti mjere, kako vojno-tehničke tako i druge', poručuje ruska diplomacija

17.5.2022. u 12:53/ D.B.

Finski će parlament danas vrlo vjerojatno glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u. To će biti povijesni trenutak u finskoj obrambenoj politici. Ovo je rezultat ruske invazije na Ukrajinu, piše Reuters.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.


Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno. Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju.

Image
glavna misija završena

Bivši šef ukrajinske nacionalne sigurnosti o Azovstalu i Mariupolju: 'Ovo nije kraj!'

Image
glavna misija završena

Bivši šef ukrajinske nacionalne sigurnosti o Azovstalu i Mariupolju: 'Ovo nije kraj!'

Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.

I Švedska potpisala zahtjev za pridruživanjem

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde u utorak ujutro potpisala je zahtjev za pridruživanjem njezine zemlje NATO-u, objavila je na Twitteru. To je formalni korak Stockholma prema pridruživanju vojnom savezu pod vodstvom SAD-a, a koji ujedno znači okončanje desetljeća vojne neutralnosti Švedske.

Odluka je motivirana ruskom invazijom na Ukrajinu, odnosno dramatičnom promjenom u sustavu europske sigurnosti i geopolitike.

Nakon što je potpisala zahtjev, Linde je izjavila kako vjeruje da je to najbolja odluka za Švedsku te da očekuje kako će sam postupak pridruživanja trajati do godinu dana. Skupa sa Švedskom, zahtjev za pridruživanjem NATO-u podnosi i Finska.


Lavrov reagirao

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće ništa bitno promijeniti budući da dvije zemlje već dugo sudjeluju u vojnim vježbama saveza.

"Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a", rekao je Lavrov.

"NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na istok. Tako da u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu", poručio je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova na svom Twitteru reagiralo je na širenje NATO saveza sasvim drugačijim porukama.


Upravo se čita

Image
nikad nije bio na svinjokolji

Grmoja Plenkoviću: 'Pravi zagrebački snob koji nikada nije vidio, ni osjetio hrvatsko selo'

"Ulazak Švedske u NATO nanijet će značajnu štetu sigurnosti Sjeverne Europe i Europe u cjelini. Ruska Federacija će morati poduzeti mjere, kako vojno-tehničke tako i druge", poručili su.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'VODE IH BRITANCI'

Rusija: 'Ukrajina je dronovima gađala Krim, oštetili ratni brod'


Više s weba