PORUKA IZ KREMLJA

Putin kaže da Rusija može preusmjeriti izvoz energenata: 'Odbijanje suradnje već je pogodilo milijune Europljana'

Image
Foto: AP Images

Moskva je spremna prodavati naftu i naftne derivate 'prijateljskim zemljama u bilo kojem rasponu cijena'

13.4.2022. u 15:47/ Hina

Rusija može lako preusmjeriti izvoz svojih golemih energetskih resursa sa Zapada u zemlje koje ih stvarno trebaju, dok istovremeno povećava domaću potrošnju nafte, plina i ugljena, rekao je u srijedu predsjednik Vladimir Putin.

Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija i Australija uvele su zabranu uvoza ruske nafte kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, dok je Europska unija i dalje podijeljena po tom pitanju.

"Kada je riječ o ruskoj nafti, plinu i ugljenu, moći ćemo povećati njihovu potrošnju na domaćem tržištu i potaknuti preradu sirovina", rekao je Putin na virtualnom sastanku s dužnosnicima o razvoju ruskog dijela Arktika.

"Također ćemo povećati opskrbu energetskim resursima drugih regija svijeta kojima je to stvarno potrebno", dodao je.

Putin je rekao da je Zapad kriv za energetsku krizu jer ne želi surađivati s Rusijom.

"Odbijanje nekoliko zapadnih zemalja da normalno surađuju (s Rusijom), uključujući po pitanju ruskih energetskih resursa, već je pogodilo milijune Europljana. To je izazvalo pravu energetsku krizu", rekao je.

"Naravno da se i mi suočavamo s problemima, ali to otvara nove mogućnosti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je također rekao da su "neprijateljske zemlje" uništile lance opskrbe u ruskim arktičkim regijama i da neke zemlje ne ispunjavaju svoje ugovorne obveze, stvarajući time probleme za Moskvu.

Moskva je spremna prodavati naftu i naftne derivate "prijateljskim zemljama u bilo kojem rasponu cijena" jer tradicionalni kupci izbjegavaju ruske isporuke prisiljavajući time Moskvu da smanji proizvodnju nafte, rekao je ministar energetike Nikolaj Šulginov za Izvestiju u srijedu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
hipersonična raketa

Putinovo 'savršeno oružje': Kinžal ili Bodež radarima je nevidljiv, ne može ga presresti nijedan sustav protuzračne obrane

Više s weba