Sad je još gore. Slijedi rat?

Putin je priznao samoproglašene dijelove Ukrajine kao države, Donjeck i Lugansk. 'Ovime je otvoren prostor za rat'

Image
Foto: AP

Predsjednik Rusije proglasio mirovne pregovore definitivno propalima, potom priznao dva odmetnuta teritorija Ukrajine u granicama koje ne kontroliraju...

21.2.2022. u 20:30/ RTL Vijesti

Ruski predsjednik Vladimir Putin doista je donio najavljivanu odluku, Ruska Federacija priznala je ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao samostalne države, objavile su redom svjetske agencije. Riječ je o proruskim samoproglašenim teritorijima Luganska Narodna Republika i Donjecka Narodna Republika.

Njemački mediji objavili su da je Putin o odluci večeras obavijestio kancelara Olafa Scholza i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona. Putin je najavio posebno obraćanje naciji preko televizijskog programa.

Kasnije tijekom večeri Putin je u direktnom televizijskom obraćanju građanima kazao, prenio je RT:

"Smatram neophodnim donijeti odluku koju je trebalo donijeti već odavno, odmah priznati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku."

Putin je ranije, tijekom poslijepodneva, proglasio da su mirovni pregovori oko ukrajinsko-ruske krize propali.

Što bi ovakav nastavak krize s granice između Ukrajine i Rusije mogao značiti ubuduće, nekoliko sati ranije komentirao je Guardianov dopisnik iz istočne Europe Shaun Walker, očito naslućujući da se Putin sprema točno na ovo:

Image
mnogi zbrajaju štete

U Donjecku stanovnici danima trpe granatiranja, zabrinjava Putinov novi smjer: Odustaje li se od mirovnog sporazuma?

Image
mnogi zbrajaju štete

U Donjecku stanovnici danima trpe granatiranja, zabrinjava Putinov novi smjer: Odustaje li se od mirovnog sporazuma?

"Teritorij što ga trenutno kontroliraju ove dvije tzv. narodne republike, manji je od polovice teritorija regija Lugansk i Donjeck, ali oba entiteta tvrde da polažu pravo na cijele regije. U ljeto 2014. vojska Ukrajine vratila je kontrolu nad mnogim gradovima koje su na početku (oružanog sukoba) osvojili proruski separatisti. Ako bi Rusija priznala ove teritorije u tim granicama, to bi dovelo do prijetnje da dođe do vojne intervencije kako bi se vratila kontrola nad tim teritorijima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno, objašnjava on, ako neki entitet, koliko god bio nepriznat u međunarodnim okvirima i bez osnove za državnu samostalnost, tvrdi da je u određenim granicama, a ne kontrolira sav taj teritorij, postoji vrlo stvarna opasnost da će pokušati ovladati teritorijem vojnom silom.

U obraćanju građanima Rusije, Putin je ponovio svoje poglede na povijest Ukrajine. Kazao je da je riječ o državi koja je to postala isključivo kao posljedice toga što je postala republikom u sastavu SSSR-a nakon Oktobarske revolucije. Ponovio je i svoj stav o Ukrajini kao "neodvojivom dijelu ruske povijesti".

"Ukrajina je geopolitička fikcija koju je 1920-ih stvorio J. V. Staljin", kazao je.

Što se tiče Putinovih stavova, odranije je poznato da on Ukrajinu smatra povijesno neodvojivim dijelom Rusije, objašnjavao je i korijene samog imena Ukrajine kao "okrajnjeg" dijela Rusije, te samim time i to da je, posljedično, ukrajinski narod zapravo dijelom ruskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
JAVLJA SEIZMOLOŠKA

'Kratko i jako'. Minutu do 6 sati zatreslo se tlo u Dalmaciji. Uslijedio i potres u Italiji

U govoru je optužio Zapad da "nije zainteresiran za mirno rješenje", nego da "žele početi Blitzkrieg". Rekao je da je odluka o priznanju Luganska i Donjecka direktna posljedica neuspjeha Sporazuma iz Minska iz 2014. 

Ukrajinu je optužio za "ekstremistički nacionalizam", za "nacizam" i za "rusofobiju", čak i za navodno slanje sabotera na rusku infrastrukturu, a sve "kako bi uvukli strane države u sukob s Rusijom". Ponovio je i to da će Moskva, ako bi Ukrajina bila primljena u NATO, to smatrati napadom na svoj teritorij.

Indikativno je RT tijekom večeri podsjetio na ono što je Putin poručio u petak da bi Ukrajina trebala napraviti kako bi se okončalo sve napetije stanje:

"Sve što Kijev treba napraviti je da sjedne za pregovarački stol s predstavnicima Donbasa (Donjeck i Lugansk) i da dogovori političke, vojne, ekonomske i humanitarne mjere za prekinuti taj sukob. Što se prije to dogodi, to bolje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
na Putinov nalog?

Misterij leta Putinovog ministra: Lavrov krenuo za Peking, no nakon 2800 kilometara njegov avion se naprasno okrenuo i vratio

Više s weba