hipersonična raketa

Putinovo 'savršeno oružje': Kinžal ili Bodež radarima je nevidljiv, ne može ga presresti nijedan sustav protu...

22.3.2022. u 7:00/ Darinka Trgo

Može nositi obične bombe - ali i nuklearne. Putuje brže od zvuka, a od Moskve do Londona stiže za 7 i pol minuta. Radi se o hipersoničnoj raketi

Ruski bodež, kinžal ili super brza hipersonična raketa. Samo je Rusi imaju u svom arsenalu, i samo su je Rusi upotrijebili u ratu. Ne jednom, nego dvaput. I to su potvrdili ovom snimkom koje je objavilo njihovo ministarstvo obrane. Ruski bodež prije tri dana uništio je ukrajinsko vojno skladište u Ivano Frankivskoj regiji. I ne misle stati na tome.

"Udari ovog zračnog raketnog sustava na objekte ukrajinske vojne infrastrukture tijekom specijalne vojne operacije će se nastaviti. Želio bih naglasiti da Kinžal nosi konvencionalne bojne glave", rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

Ako je vjerovati Rusima, Kinžal može pogoditi mete udaljene i do 2 tisuće kilometara i to s visokom preciznošću. Što bi značilo da, bez problema može pogoditi Berlin ili Prag. I da. Ne postoji protuzračna obrana koja ga može zaustaviti.

"Oni su je, objavili su sada koristili u Ukrajini i to je oblik zastrašivanja. Ona može učiniti sama po sebi veliku štetu, ali tu je i strah jer je to raketa koja ne može biti oborena i koja će sigurno pogoditi svoj cilj, objasnio je geopolitički analitičar RTL-a Vlatko Cvrtila.

Image
scenarij iz noćne more

'Mrtva ruka' najsmrtonosnija je sovjetska strategija na koju Rusija i danas računa u slučaju nuklearnog rata

Image
scenarij iz noćne more

'Mrtva ruka' najsmrtonosnija je sovjetska strategija na koju Rusija i danas računa u slučaju nuklearnog rata

A cilj su za sada strateške lokacije, poput spremišta s oružjem. I neće Rusi ovakve projektile trošiti tek tako, jer nemaju ih puno, a nisu ni jeftini.

"Čini li to nekakvu stratešku razliku, mijenja li temeljno ravnotežu oružanih snaga - sigurno ne. Kao što sam rekao, Rusija ima jako malo takvih projektila. To je samo još jedan projektil ruske vojske", kaže Valerij Akimenko iz Centra za istraživanje sukoba.

A o kakvom oružju je zapravo riječ? Ispaljuju ga bombarderi ili MIG-ovi presretači, a ultra brzi projektil dostiže brzinu i do 12 tisuća kilometara na sat. Može nositi obične, ali i nuklearne bombe. Bombe teške i do 500 kg. Brz je, neuhvatljiv na radarima - a Putin ga naziva idealnim oružjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvar je u brzini i manevriranju, onemogućuje protivniku da sruši projektili. To su zgodne stvari vojno gledano. Kao i većina tih stvari s kojima se Putin godinama hvali - to su oružja za Treći svjetski rat i najvjerojatnije da neće nikada biti iskorištena", objašnjava vojni analitičar Igor Tabak.

Imaju Kinžal u zraku, ali rade na tome imaju na moru. Može nositi nuklearni eksploziv - mala je vjerojatnost za to - smatraju stručnjaci. Putin ga koristi da pokaže da ima najnovije oružje, da ga promovira i da zastraši protivnika. Ovo je više izgledalo kao vježba, meta je bila statična, a prave protuzračne obrane na to području ni nema - smatra Igor Tabak.

"Ruska Federacija i njihov diktator jako dugo svoj dio autoriteta zasnivaju na pričama o vojnoj moći i vojnom uzletu, vojnim uspjesima usporedivim s onima u Sovjetsko doba i tu im treba periodično takvih pokaznih situacija gdje će reći imamo sve najnovije, sve vriskove tehnologije", kaže Tabak.

Putin se njime godinama hvali, ali razvijaju ga i Kinezi, Amerikanci, Japanci i Francuzi. Stručnjaci kažu - ovo će se pretvoriti u još jedno natjecanje u vojnom naoružanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA

Maturant porečke srednje škole poginuo u Pragu: Pao s velike visine?

Više s weba

Pročitajte još

Image
telefonski razgovor

Erdogan pozvao Putina da okonča rat. Ruski predsjednik: Može, ali samo pod ovim uvjetima!

Više s weba