vojni analitičar

'Rušenje krimskog mosta može povući nove prijetnje nuklearnim oružjem'. Tabak za RTL o situaciji u Ukrajini

8.10.2022. u 19:10/ RTL Danas

Ističe i kako most nije onesposobljen, a Rusima ostaje i važan pravac

Koliko je oštećenje mosta na Krimu nanijelo štete Rusiji i njenoj vojsci i kakav odgovor sprema Moskva? Marina Brcković razgovarala je s vojnim analitičarom Igorom Tabakom.

Upitan kako komentira rušenje ruskog simbola moći i to baš za Putinov rođendan govori: "Oštećenja na ovom mostu jesu teška, ona jesu dočekana u Ukrajini s velikim oduševljenjem budući da to je u ovom ratu jedan dosta bitan logistički pravac, ali taj most nije onesposobljen. Njegova jedna cestovna traka je potpuno prohodna, a izgleda da će uskoro i željeznička pruga biti prohodna što je još bitnije budući da se ruska ratna logistika uvelike oslanja na željeznice".

Prokomentirao je pak i što ovakav potez govori o Ukrajini.

"Činjenica je da će to na kratki rok imati utjecaj na rusku vojnu logistiku na južnom dijelu ukrajinskog bojišta, samo je pitanje dal' će to Ukrajinci uspjet iskoristiti i koliki će taj učinak biti", smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKAJU SE REAKCIJE

VIDEO Ovako je 2018. godine govorio Putin dok je otvarao krimski most

Image
ČEKAJU SE REAKCIJE

VIDEO Ovako je 2018. godine govorio Putin dok je otvarao krimski most

Hoće li to dovesti do velikog pritiska na Putina u Kremlju od strane desnih struja te koliko će on sada biti stvarno uzdrman, navodi: "Meni se čini da bi ih prije moglo konsolidirati i na neki način prigušiti privremeno nego što će stvarati dodatnih problema. Reakcije će vjerojatno biti velike. Rusi su se već tjednima i mjesecima hvalili osiguranjem ovog mosta, njegovom nedodirljivošću. To je jedna pljuska tamošnjem vlastodršcu, na njegov rođendan ili ne - nije bitno".

Naposljetku, komentirao je i moguću odmazdu Rusije te hoće li rušenje mosta dovesti do novih nuklearnih prijetnji.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

"Mislim da ne bi bilo začudno da ovakav spektakularni napad bude ponovno još jedan poticaj za novu rundu takvih prijetnji. Nije važno što se iz Moskve priča nego što se iz Moskve radi. Dakle, njihovi kapaciteti za baratanje i izvođenje takvih nuklearnih udara su pod jako pažljivim okom i na sve čime oni prijete - zapad ima odgovor i NATO ima odgovor i EU ima odgovor", zaključuje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRIJETI MU SMRTNA KAZNA

Prebeg pred sudom: 'Nisam sudjelovao u oružanim sukobima, zadnji put sam pucao prije početka rata'

Više s weba