moćno oružje

Rusi ispaljuju termobarične rakete na Ukrajinu: Takve bombe mogu uništiti zgrade i isisati sav kisik iz okoline

Image
Foto: Shutterstock

Snimka Narodne milicije iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck prikazuje ispaljivanje raketa iz višecijevnog raketnog bacača TOS-1A ruske proizvodnje

22.3.2022. u 12:35/ RTL Vijesti


Na Twitteru se pojavila tvrdnja kako Rusi u Ukrajini koriste i termobarične rakete, poznate i kao vakuumske bombe. Internetom kruži snimka lansiranja spomenutih raketa, a autentičnost snimke potvrdio je BBC.

Snimka Narodne milicije iz samoproglašene Narodne Republike Donjeck prikazuje ispaljivanje raketa iz višecijevnog raketnog bacača TOS-1A ruske proizvodnje.

Termobarična bomba sadrži spremnik goriva s dva odvojena punjenja eksploziva. To znači da se može lansirati kao raketa ili baciti kao bomba iz zrakoplova. Kada pogodi svoju metu, prvo punjenje eksploziva otvara spremnik i široko se raspršuje kao oblak, pojasnili su već ranije na BBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav oblak može prodrijeti u sve otvore zgrade ili bilo koje zaštite koja nije potpuno zatvorena. Drugo punjenje eksploziva tada detonira oblak, što rezultira ogromnom vatrenom kuglom, masovnim udarnim valom i vakuumom koji isisava sav kisik u okolini. Oružje može uništiti zgrade, opremu i ubiti ili ozlijediti ljude.

Više s weba

Pročitajte još

Image
rat u ukrajini

Pogledajte kartu sukoba: Borbe se u Ukrajini vode duž tri glavna pravca

Više s weba