ODJEKUJU EKSPLOZIJE

Rusi napali Odesu nakon što su obećali da neće: 'Jednom rukom potpisuju ugovore, drugom usmjeravaju projektile'

Image
Foto: ASSOCIATED PRESS

Dogovor - za koji su bila potrebna dva mjeseca - trebao bi trajati 120 dana, s koordinacijskim i nadzornim središtem koje će biti uspostavljeno u Istanbulu, a koje će činiti dužnosnici UN-a, Turske, Rusije i Ukrajine

23.7.2022. u 16:42/ RTL Vijesti

Eksplozije odjekuju ključnom ukrajinskom lukom samo dan nakon što su Kijev i Moskva postigli značajan dogovor kojim se omogućuje nastavak izvoza žita. Dvije rakete su pogodile grad Odesu u subotu rano ujutro, priopćila je ukrajinska vojska. Prema uvjetima dogovora od petka, Rusija je pristala ne ciljati luke dok su pošiljke žitarica u tranzitu, piše BBC.

Glasnogovornica vojnog zapovjedništva kazao je da je udar imao minimalan učinak.

"Nije pričinjena značajna šteta lučkoj infrastrukturi", napomenula je Natalija Humeniuk.

"To su prilično skupe rakete, pa se ne koriste prečesto. Kažu da su vrlo precizne, dakle gađali su namjerno", dodaje Humeniuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Human Rights Watch

Organizacija za ljudska prava optužila Rusiju za mučenje ratnih zarobljenika i civila u Ukrajini

Image
Human Rights Watch

Organizacija za ljudska prava optužila Rusiju za mučenje ratnih zarobljenika i civila u Ukrajini

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekao je da je napad pokazao "potpuno nepoštivanje" Rusije prema međunarodnom pravu.

"Pogoditi metu ključnu za izvoz žitarica dan nakon potpisivanja istanbulskih sporazuma posebno je osuđujuće", napisao je Borrell na Twitteru, dodajući da EU "snažno osuđuje" napad.

Upravo se čita

Image
'HOĆE NAM SE ISPRIČATI'

Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nedvosmisleno je osudio napad, rekavši da je potpuna provedba žitarskog sporazuma sklopljenog između Rusije, Ukrajine i Turske imperativ.

"Ovi su proizvodi očajnički potrebni za rješavanje globalne krize hrane i ublažavanje patnje milijuna ljudi u potrebi diljem svijeta", dodao je glasnogovornik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleksij Hončarenko, lokalni političar, napisao je na Telegramu da je gradsku luku zahvatio požar nakon udara raketa.

"Ovi nitkovi potpisuju ugovore jednom rukom, a drugom usmjeravaju projektile", napisao je Hončarenko.

U petak su dužnosnici iz Kijeva i Moskve potpisali sporazum kojim se omogućuje izvoz milijuna tona žitarica zarobljenih u Ukrajini. UN je pozdravio sporazum kao "svjetionik nade" nakon mjeseci borbe.

Dogovor - za koji su bila potrebna dva mjeseca - trebao bi trajati 120 dana, s koordinacijskim i nadzornim središtem koje će biti uspostavljeno u Istanbulu, a koje će činiti dužnosnici UN-a, Turske, Rusije i Ukrajine. Može se obnoviti ako se obje strane slože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
hipersonična raketa

Putinovo 'savršeno oružje': Kinžal ili Bodež radarima je nevidljiv, ne može ga presresti nijedan sustav protuzračne obrane

Pročitajte još

Više s weba