nastavak protuofenzive

'Rusi su pobjegli. Bilo je malo pucnjave, ali su otišli.' Ukrajina već peti dan oslobađa anektirana područja

5.10.2022. u 20:10/ Ana Mlinarić

U gradovima koji su do jučer bili pod ruskom kontrolom - na svakom koraku tragovi pljačke

Ukrajina već peti dan oslobađa dijelove teritorija koje je Rusija anektirala. U nastavku protuofenzive na sjeveru Donjecka, Luhanska i Hersona oslobodili su na desetke mjesta.

Dok svijet strepi hoće li se posegnuti za nuklearnim oružjem - strahuje se i od katastrofe u nuklearki Zaporižja za koju je Putin dekretom naredio da se proglasi ruskim vlasništvom.

Bilohorivka u Luhanskoj regiji, snimljena je mobitelom ukrajinskog vojnika. Tvrde - da su i to mjesto koje je Rusija anektirala u petak vratili pod svoju kontrolu uz slab ruski otpor.

"Rusi su pobjegli. Bilo je malo pucnjave, ali su brzo otišli", kazao je jedan ukrajinski vojnik. Drugi dodaje: "Uskoro će se vrijeme promijeniti, nadamo se da ćemo uspjeti, vidjet ćemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska ofenziva koja je počela oslobođenjem Limana na sjeveru Donjecka ide južnije, a u susjednoj Luhanskoj regiji sada se pokušava se presjeći ruski opskrbni put između Svatove i Kremine. Na jugu oko Hersona - osvajaju se mjesta na zapadnoj obali Dnjepra.

"Svi ti (ruski) vojnici shvaćaju da ne mogu izbjeći protuofenzivu. Shvaćaju da su poraženi i stoga jedina stvar koju sada pokušavaju učiniti je minirati sve što je moguće, sve ceste, sve zgrade…", kazao je Serhi Haidai, ukrajinski guverner regije Lugansk.

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

Image
nakon ruske okupacije

UZNEMIRUJUĆE Prve fotografije iz oslobođenog Limana. Tijela mrtvih vojnika su posvuda, neka jedu psi i mačke

Fotogalerija
Image
nakon ruske okupacije

UZNEMIRUJUĆE Prve fotografije iz oslobođenog Limana. Tijela mrtvih vojnika su posvuda, neka jedu psi i mačke

Fotogalerija

Ruski čelnici 4 regije negiraju kaos na prvim linijama. Putin je aneksiju i formalno potpisao. Kao i dekret kojim ispravlja kriterije za mobilizaciju koja je uznemirila rusko društvo.

"Određena područja bit će vraćena, a mi ćemo nastaviti kontrolirati stanovnike koji bi bili željni prigrliti Rusiju" kazao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet i dalje strahuje od nuklearnog napada nakon nagađanja da Rusija prevozi nuklearno oružje prema Ukrajini, što je Moskva demantirala. I dalje traje obračun s neistomišljenicima Putinova režima.

"Smatram se potpuno nedužnom, a kako naša država odbija poštovati svoje zakone, ja odbijam poštovati mjeru zabrane koja mi je izrečena 30. rujna 2022. te se oslobađam iste", govori Marina Ovsianikova, bivša novinarka ruske televizije.

U gradovima koji su do jučer bili pod ruskom kontrolom - na svakom koraku tragovi pljačke. Od okupatora su ostali simboli, no kratkog su vijeka. Ljudi su ostavljeni - bez ičega.

Brine ih kako će prezimiti, a vojsku koliko će do zime uspjeti osloboditi teritorija - jer s ofenzivom ne misle stati. Ukrajinski predsjednik dekretom je propisao da pregovori s Rusijom dok je Putin predsjednik - za Ukrajinu nisu opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Druga vojska svijeta?

Institut za rat o glavnom nedostatku Rusa: 'Ovo pokazuje da mjesecima neće osvojiti veći teritorij'

Više s weba