IZVOZ ŽITARICA

Rusija i Ukrajina potpisale važan sporazum: 'Ovo je svjetlo nade'

Image
Foto: Profimedia

'Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet', kazao je glavni tajnik UN-a

22.7.2022. u 16:44/ RTL Vijesti

Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum koji bi trebao omogućiti izvoz milijuna tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru, a kojeg podržavaju i Ujedinjeni narodi.

Sporazum potpisan između Rusije, Ukrajine, UN-a i Turske je "svjetlo nade", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres.

"Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane", kazao je Gutteres te zahvalio Ukrajini i Rusiji na nadvladavanju prepreka.

Gutteres je kazao kako će sporazum donijeti olakšanje zemljama u razvoju i zemljama na rubu bankrota te ljudima koji žive na rubu gladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stabilizirat će globalne cijene hrane, koje su bile na rekordno viskom razinama čak i prije rata", kazao je Gutteres.

Image
DOGOVOR S KIJEVOM I ANKAROM

Ruski mediji: Rusija će dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste Odesu

Image
DOGOVOR S KIJEVOM I ANKAROM

Ruski mediji: Rusija će dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste Odesu

"Ponosni smo na to što smo ključni dio inicijative koja će odigrati glavnu ulogu u rješavanju globalne krize hrane koja je već dugo na dnevnom redu", kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Upravo se čita

Image
'HOĆE NAM SE ISPRIČATI'

Završen nadzor ŽB Čakovec zbog slučaja 'hranjenja mrtve pacijentice'. Oglasilo se osoblje

Dužnosnici UN-a iskazali su nadu da će preliminarne isporuke krenuti već od sutra te da se nadaju da će u roku od nekoliko tjedana izvoz doseći predratne razine od oko pet metričkih tona žitarica mjesečno.

Naime, strane koje su potpisale sporazum nadaju se da će on omogućiti izvoz žitarica i drugih esencijalnih roba iz tri blokirane ukrajinske crnomorske luke uključujući Odesu, neovisno o ratu koji bijesni u ostatku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum se odnosi i na slobodan prolaz gnojiva ruske proizvodnje, koje je ključno za osiguravanje visokih prinosa poljoprivrednih kultura, a sve s ciljem ublažavanja globalne prehrambene krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu. Sporazum je rezultat višemjesečnih teških pregovora između dužnosnika UN-a, Rusije i Ukrajine.

Prije nego što je sporazum sklopljen, iz Kijeva su kazali da se ne radi o direktnom sporazumu s Rusijom.

"Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente s Rusijom. Potpisat ćemo sporazum s Turskom i UN-om”, napisao je predsjednički pomoćnik Mihailo Podoljak na Twitteru te dodao da će Rusija potpisati poseban "zrcalni" sporazum.

Visoki dužnosnici UN-a rekli su prije potpisivanja sporazuma da se razminiranje ukrajinske obale kako bi se transport žitarica i roba normalno provodio ne smatra održivom opcijom. Ukrajinski dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi uklanjanje obrambenih mina s njihove obale povećalo njihovu ranjivost na ruske napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sporazum sadrži odredbe za potencijalnu operaciju čišćenja mina kako bi se provjerilo je li pomorska ruta za brodove i dalje sigurna. Dužnosnici UN-a naglasili su da dogovor o sprječavanju napada uključuje samo određena područja u ukrajinskim lukama obuhvaćena sporazumom o žitu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
hipersonična raketa

Putinovo 'savršeno oružje': Kinžal ili Bodež radarima je nevidljiv, ne može ga presresti nijedan sustav protuzračne obrane

Pročitajte još

Više s weba