zračni napad

Rusija tvrdi da pogođeni trgovački centar nije bio u funkciji, a za tijelima se u Kremenčuku još traga

28.6.2022. u 21:15/ Maja Oštro Flis

Na terenu je danas je bila i glavna tužiteljica, pokrenuta je istraga o mogućim ratnim zločinima

Ruska vojska potvrdila je napad na ukrajinski grad Kremenčuk, ali istovremeno tvrdi da pogođeni trgovački centar nije bio u svojoj funkciji. U napadu je život izgubilo 18 ljudi, a obzirom da se još traga za tijelima ispod ruševina - broj žrtava bi mogao biti i veći.

Ukrajinski predsjednik je zbog ovog napada rusku vojsku nazvao "potpuno ludim teroristima". Od trgovačkog centra u ukrajinskom Kremenčuku - ostale su samo ruševine.

''Ne bih nikome poželjela da doživi ovako nešto. Moraš biti pravo čudovište da odlučiš uništiti trgovački centar. Stvarno nemam više što reći'', kazala je Katerina Romašina iz Kremenčuka.

''Bila sam udaljena 500 metara od centra kad je bila eksplozija. Bilo je stvarno strašno, čisti teror. Nemam riječi kako bih to opisala. Užas'', izjavila je Oleksandra Holoskok iz Kremenčuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska vojska potvrdila je zračni napad na Kremenčuk - ali tvrde kako je raketiranje bilo usmjereno na skladište oružja. Šoping centar, tvrde - nije uopće ni bio u funkciji.

''Detonacija streljiva koje je bilo skladišteno za potrebe zapada, uzrokovala je požar u trgovačkom centru koji u tom trenutku nije radio, a smješten je uz tvornicu'', kazao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ministra obrane.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Image
NAJMANJE DVOJE MRTVIH

Zelenski objavio video trgovačkog centra u plamenu: 'Rusija svoju nemoć iskaljuje na običnim građanima'

Image
NAJMANJE DVOJE MRTVIH

Zelenski objavio video trgovačkog centra u plamenu: 'Rusija svoju nemoć iskaljuje na običnim građanima'

Prema posljednjim podacima ukrajinskih vlasti - ubijeno je 18 ljudi, a 60 ih je ozlijeđeno. Za 36 još se traga. Da većina nije napustila centar nakon zračnih sirena - broj stradalih bi bio još veći. Samo ludi teroristi mogu raketirati civilne objekte - poruka je predsjednika Zelenskog.

''Ruski napad na trgovački centar u Kremenčuku jedan je od najprkosnijih terorističkih napada u europskoj povijesti'', izjavio je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu - danas je bila i glavna tužiteljica, pokrenuta je istraga o mogućim ratnim zločinima.

''Sve ovo možemo vidjeti, potpuno je jasno. Ovo je civilni objekt, granatirali su civilnu infrastrukturu. Opet su to učinili. Opet i opet…To je pitanje zločina protiv čovječnosti'', rekla je Irina Venediktova, glavna ukrajinska tužiteljica.

''Izgleda da je ovo namjerni, ciljani napad na civilni objekt. Moramo istražiti je li uistinu u bilo vojnih objekata u blizini, ali prve indikacije, rekao bih, ukazuju da ih nije bilo u blizini centra'', kazao je Wayne Jordash, međunarodni odvjetnik za kriminal.

Za obitelji stradalih u ovoj tragediji slaba je to utjeha. Mnogi i dalje čekaju - barem neke informacije o svojim najmilijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
IZAZVAO KONTROVERZE

Ovaj crtić zabranjen je u Rusiji. U njemu glavna junakinja ostavlja mač Putinu: 'To je za jedinu pravu odluku u tvom životu'

Više s weba