Odsjekli i meteorološke službe

Rusiji i Bjelorusiji sasvim isključili i satelitsku vremensku prognozu, do daljnjega. Nije riječ o pukom hakerskom napadu

Image
Foto: EUMETSAT

Službeno ne navodi što je razlog odluke organizacije koja okuplja praktično cijelu Europu i šire. Ali, to isto provode i druge meteorološke organizacije...

23.3.2022. u 9:02/ S. Ž.

Sve je više međunarodnih organizacija koje zbog rata u Ukrajini izbacuju Rusku Federaciju iz svojih krugova. Najnovije je da je to učinio EUMETSAT, Europska organizacija za korištenje meteoroloških satelita, koja okuplja sve članice EU-a, plus Island, Norvešku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Tursku, te Srbiju kao pridruženu.

Na izvanrednom sastanku članica EUMETSAT-a članice su dogovorile da Ruskoj Federaciji do daljnjega i u potpunosti uskrate korištenje licence na svoje usluge, kao i svaki drugi oblik bilateralne suradnje s ruskim meteorološkim službama, navodi Reuters.

Razlog za ovakvo postupanje se ne navodi. Ali, iste ili slične odluke donijeli su već i ECMWF, europski institut za meteorološka istraživanja, te britanski Met Office, a povodom najnovije vijesti o uskraćivanju stručnjaci i znanstvenici neslužbeno tumače da je riječ o mjeri kojom se želi spriječiti Rusiju ako bi eventualno razmišljala o biološkom ili kemijskom udaru na Ukrajinu.

Image
Katastrofalna procjena Putina

Lavrov prvi iz Kremlja priznao žestinu udara sankcija Moskvi: 'Nitko od nas nije pomislio da će Zapad to učiniti'

Image
Katastrofalna procjena Putina

Lavrov prvi iz Kremlja priznao žestinu udara sankcija Moskvi: 'Nitko od nas nije pomislio da će Zapad to učiniti'

"Hipotetički govoreći, ako planirate napad pri kojem biste ispustili kemikalije ili patogene u zrak, u obzir morate uzeti meteorološke podatke", komentirala je Filippa Lentzos, biologinja s Kraljevskog koledža London.

Ova znanstvenica je posljednjih dana u nekoliko navrata javno govorila o "sovjetskim/ruskim" dezinformacijama i prijetnjama u kontekstu korištenja biološkog oružja.

Nakon odluke, navodi se dalje, odluka EUMETSAT-a na snagu stupa "trenutno".
Ukrinform prenosi i komentar stručnjaka za kemijsko oružje Hamisha de Bretton-Gordona sa Sveučilišta Cambridge, koji ističe da je ključno pri takvom tipu ratovanja imati podatke pomoću kojih biste bili sigurni da u određenom trenutku bojni otrov neće krenuti na vaše trupe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključno za određivanje opasnosti od toga je znati smjer i brzinu vjetrova na različitim visinama."

Uopće, zbog sve gorih napada vojske Ruske Federacije na civilne ciljeve u Ukrajini, kao i zbog spominjanja mogućnosti pogoršanja rata što ga je pokrenuo Vladimir Putin u veljači, posljednjih tjedana naš portal nekoliko je puta prenosio upozorenja vlada članica EU-a i SAD-a o prijetnji kemijskim ili biološkim napadom Rusije na Ukrajinu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I dalje traži strože sankcije

Zelenski o pregovorima s Rusijom: 'Signali su pozitivni, ali ne utišavaju ruske granate. Jednako se branimo i dalje'

Pročitajte još

Više s weba