Play logo
Mirenje Berlina i Kijeva

Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Image
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Premda je Friedrich Merz predsjednik CDU-a, kazao je da će 'o svemu izvijestiti kancelara Scholza'. Znači li to kraj svađe Berlina i Kijeva?

3.5.2022. u 22:05/ Sergej Županić
Play logo

Predsjednik CDU-a, najveće stranke opozicije u Bundestagu, Friedrich Merz za današnjeg posjeta Kijevu susreo se s braćom Kličko, gradonačelnikom glavnog grada Ukrajine Vitalijem i njegovim bratom Vladimirom.

Posjetu Merza Ukrajini prethodila je navodna odbijenica ukrajinskih vlasti predsjedniku Njemačke Frank-Walteru Steinmeieru zbog njegovih odnosa s Kremljem ranijih godina, za što je Steinmeier u nekoliko navrata od početka napada Rusije na Ukrajinu kazao da je bila njegova pogrešna procjena, pogreška.

Play logo

Nakon toga je njemački kancelar Olaf Scholz, na pozivnicu Volodimira Zelenskog da on posjeti Kijev, zauzeo stav "prvo Steinmeier, a onda ja". U tom svjetlu je posjet Merza Kijevu, iako u svojstvu prvog čovjeka opozicije u Bundestagu, imao posebno značenje.

"U našu zemlju polažu se velike nade", utvrdio je Merz poziciju Njemačke odmah na početku zajedničkog obraćanja s Kličkovima.

Image
Friedrich Merz

Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Fotogalerija
Image
Friedrich Merz

Šef njemačke opozicije kod braće Kličko u Kijevu. Mlađi Kličko: 'S kanibalima ne možeš pregovarati'

Fotogalerija

Njemački RTL prenio je da je Merz bio izrazito potresen razaranjima koje je vidio u Ukrajini, točnije u Irpinu, predgrađu Kijeva koje je prethodno posjetio: "Potpuno je bezumno tako neselektivno bombardiranje civilnog stanovništva."

Play logo

"Ja danas, još i više nego prošlog tjedna, stojim pri tome da smo trebali donijeti jednu takvu odluku", kazao je dalje Merz, referirajući se na odluku vlasti Njemačke da Ukrajini šalju i oklopna borbena vozila za ofenzivna djelovanja, "To je bilo ispravno, mi moramo pomoći ovoj zemlji."

Da je Merzov posjet Kijevu i Kličkovima doista posjet predstavnika Njemačke Ukrajini, ako ne tada, postalo je jasno kad se Merz očitovao o kritikama, u nekim trenucima čak i žestokima, kojima je ukrajinski ambasador Andrij Melnik posljednjih dana, počev od situacije sa Steinmeierom, zasipao pojedine dijelove njemačke politike:

Play logo

"Trebali bismo doseći takvu jednu razinu retorike na kojoj si ne bismo nepotrebno otežavali uzajamno pomaganje."

Play logo
Image
'RUSKA PROPAGANDA'

Lavrov izjavio da je 'Hitler bio židov', time brani ruski pohod na Ukrajinu. Gnjevni Izrael traži ispriku

Image
'RUSKA PROPAGANDA'

Lavrov izjavio da je 'Hitler bio židov', time brani ruski pohod na Ukrajinu. Gnjevni Izrael traži ispriku

Kratko uoči posjeta Merza, Vladimir Kličko se u bitno racionalnijem tonu od nekih istupa Melnika osvrnuo na otvoreno pismo skupine njemačkih uglednika koji su njemačkom kancelaru uputili, zabrinuti zbog opasnosti od izbijanja "trećeg svjetskog rata".

"Slijepi pacifizam jednako je opasan kao i ratno huškanje. Ta debata na nesretan način podsjeća na debatu u međuratnom razdoblju", objavio je mlađi Kličko u svojoj reakciji, naslovljenoj kao "Pismo iz Kijeva".

Pod "prvim ratom" mlađi Kličko mislio je na sukobe koji su kulminirali 2014. i 2015. u Donbasu između vlade Ukrajine i proruskih separatista na jugoistoku zemlje, potpomognutih Putinovom vojnom pomoći.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
IZVAN SLUŽBE

U Osijeku pronađeno tijelo mlade žene (21). Upucana iz pištolja svog dečka policajca?

"Takozvani pacifisti htjeli su jučer kao i danas mir pod svaku cijenu… Mir pod svaku cijenu, ali pod koju cijenu? Apsolutno dobro nije mir, nego sloboda i pravda. Kako bi se to obranilo, neophodno je boriti se", naveo je Kličko, a između ostalog napisao je i:

"Što se tiče pregovora (s Rusijom), oni se u ovom trenutku čine nemogućima. Rusi su spremni pregovarati samo o načinu na koji će Ukrajinu podčiniti i raskomadati. Dakle, s kanibalima se ne može ići za pregovarački stol".

Merz je, pak, između ostalog, kazao i kako vidi daljnju ulogu Njemačke u odnosu na rat Rusije protiv Ukrajine: "Njemačka mora preuzeti vodeću ulogu u Europskoj uniji."

Rekao je da "čovjek mora osobno vidjeti da bi uopće pojmio razmjere tragedije" tog rata. On je još ranije održao u Bundestagu žestok govor, tražeći da vlada u Berlinu odustane od suzdržavanja da Ukrajini šalje i teško naoružanje. Jednosatni razgovor s Kličkovima, javlja ARD, opisao je da je "protekao u jednoj dobroj atmosferi".

Play logo

Merzu je sada na rasporedu sastanak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim osobno. Merz je također rekao da će o sadržaju osobno izvijestiti kancelara Scholza.

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Katastrofalna šteta

SNIMKE IZ SATELITA Objavili procjenu oštećenja Krimskog mosta i dodali: 'Putinu je to osobni udarac'

Play logo

Više s weba