nova faza energetske krize

Što je uzrokovalo eksplozije plinovoda na Baltiku? Europski čelnici sigurni: 'Sve ukazuje na sabotažu...'

28.9.2022. u 20:00/ Matea Klišanin

Tko stoji iza incidenta teško je reći, ali ovakav događaj nije mogao izvesti pojedinac ni grupa, odgovorio nam je stručnjak

Plin iz plinovoda ispod Baltičkog mora u blizini otoka Bornholm još uvijek curi. Prethodile su mu dvije eksplozije, koje su u ponedjeljak zabilježili seizmolozi. Ranije su uočeni i neidentificirani dronovi.

"Sada je jasna procjena vlasti da su curenja namjerne radnje, a ne nesreća", kazala je danska premijerka Mette Frederiksen.

Da sve ukazuje na sabotažu misli i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell i poručuje da će Europska unija ojačati svoju energetsku infrastrukturu nakon eksplozija plinovoda. No, europski čelnici ne imenuju krivca.

Image
sjeverni tok 1 i 2

Nova faza europske energetske krize: Zbog podvodnih eksplozija na Baltiku mogli bi potpuno ostati bez plina?

Image
sjeverni tok 1 i 2

Nova faza europske energetske krize: Zbog podvodnih eksplozija na Baltiku mogli bi potpuno ostati bez plina?

"Činimo sve što možemo kako bismo utvrdili uzrok ovih događanja i eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2", kazao je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinovodi, koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora, nisu bili u upotrebi zbog rata u Ukrajini. No, da curenje plina upućuje na sabotažu poručuje i američki državni tajnik Antony Blinken.

"Početni izvještaji upućuju da bi sve ovo moglo biti rezultat napada ili neke vrste sabotaže. Ali, riječ je o početnim izvještajima i zasad nemamo potvrdu", rekao je.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

Dok je bivši poljski šef diplomacije, europarlamentarac Radek Sikorski šokirao objavom na Twitteru da su Amerikanci uništili Sjeverni tok, Kremlj odbacuje optužbe da iza svega stoji Rusija.

"Prilično je predvidljivo, a i predvidljivo glupo iznositi takve tvrdnje. Ponavljam još jednom, očekivano glupo i apsurdno", kazao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko stoji iza incidenta teško je reći, ali ovakav događaj nije mogao izvesti pojedinac ni grupa, govori Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

"Jer za ovo treba imati posebna, vrlo stručna znanja i treba se imati sposobnu tehničku i tehnološku opremu i mogućnost da se spusti na te prostore, da se izvede napad na način da se dogodi ovo što se dogodilo", objašnjava stručnjak.

Dok Europska unija najavljuje odgovor na sabotažu, predsjednica Europske komisije, nakon referenduma na okupiranom ukrajinskom teritoriju poziva sve europske članice na uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

Više s weba

Pročitajte još

Image
59. dan rata

Medvedev zaprijetio Europi ako uvede embargo na ruski plin i naftu: 'Budimo iskreni, jedva može izdržati tjedan dana'

Više s weba