nuklearni fizičar

Tadić za RTL o kontroverznoj 'prljavoj bombi': 'Koji bi luđak bacio bombu na teritorij koji misli osloboditi?...

thumbnail
25.10.2022. u 19:59/ RTL Danas

Rusija UN-u: Ukrajina će baciti prljavu bombu. Tonči Tadić za RTL - koliko je opasna?

U ratu u Ukrajini najviše se strahovalo od upotrebe nuklearnog oružja, no sada se pojavila nova opasnost - prljava bomba.

Rusi tvrde da Ukrajinci planiraju aktivirati takvu bombu, a za to okriviti Moskvu, čime bi rat još dodatno eskalirao. Svoje su optužbe progurali i na dnevni red UN-ovog Vijeća sigurnosti.

U isto vrijeme Ukrajinci uzvraćaju- prljavu bombu planiraju upotrijebiti Rusi. Inače, riječ je o napravi koja je kolokvijalno poznata i kao 'nuklearna bomba za siromašne'.

"Odbijamo očito lažnu optužbu da se Ukrajina priprema upotrijebiti prljavu bombu na svojem vlastitom području. To bi zacijelo bio još jedan primjer brutalnosti predsjednika Putina kad bi on upotrijebio prljavu bombu. Rusija bi snosila posljedice, bilo da upotrijebi prljavu ili nuklearnu bombu", kaže Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Image
protiv sankcija

VIDEO Orban sankcije Rusiji usporedio s bombama. U gradovima osvanuli plakati

Image
protiv sankcija

VIDEO Orban sankcije Rusiji usporedio s bombama. U gradovima osvanuli plakati

Spominje se danima, a što je to čime se prijeti na istoku Europe komentirao je u studiju RTL-a Danas nuklearni fizičar Tonči Tadić.

"Prljava bomba je kolokvijalni naziv za običnu bombu na kojoj je pričvršćeno istrošeno nuklearno gorivo ili neki drugi izuzetno radioaktivan materijal. Kada to eksplodira onda se radioaktivna prašina raspne ovisno koliko je to materijala bilo u nekom krugu. Kontaminira se neko područje. Koliko je veliko to područje teško je reći jer ovisi o nekoliko faktora. Od pola kilometra do par kilometara. Napamet govorim jer ovisi o vjetru", objasnio je Tadić.

Tadić isto tako ističe da je korištenje takve bombe znači da se želi onemogućiti korištenje određenog područja. Radi se o maloj količini pa nema nuklearnog oblaka. "Radi se o maloj količini. Ako detonirate bilo što to se više ne može koristiti, a nitko neće upotrijebiti to oružje ako misli kasnije boraviti tamo. Ako netko dođe na to područje mora biti obuće kao u Černobilu", kaže nuklearni fizičar.

"Ruski vojnici su kopali rovove i ležali u rovovima u Černobilu u radioaktivnoj šumi. Nitko normalan ne bit tamo boravi, ležao i jeo. Išli su po kućama i uzimali kontaminirane suvenire. To je završilo tako da je sedam autobusa kontaminiranih Rusa i suvenira otišlo i obvezeni su na liječenje u Bjelorusiju. Potpuno besmisleno i nema nikakve veze s ovim", pojasnio je Tadić.

"To je ruski politički teatar. Mi smo počeli ovaj rat s ruskom pričom da Ukrajina radi pravu nuklearnu bombu. Ako je to bio razlog rata onda rat nije ni trebao početi. Mogli su poslati inspekciju i utvrditi što oni tamo rade. Sada lansiraju drugu priču o tome da Ukrajina radi prljavu bombu i da će ju baciti na koga? Same sebe. Koji bi luđak bacio bombu na teritorij koji misli osloboditi. Da se tvoji vojnici kontaminiraju i da se ne može koristiti. Koji bi motivi Ukrajine bili da isprovocira Rusiju pa da oni bace pravu nuklearnu bombu", smatra Tadić.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratio se javnosti

Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju: 'Zapad nas ucjenjuje, a mi imamo oružje za masovno uništenje'

Više s weba