Analitičar za RTL.hr

Treba li se tajiti hrvatsko oružje u Ukrajini? 'Nema smisla, nismo Mađarska. Transparentnost nam je sve manja'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Staro oružje, sovjetsko, u Hrvatskoj neperspektivno, ali ako su cijevi dobre, može se koristiti'

20.9.2022. u 13:50/ Matea Vidić

Da na području Donjecke oblasti koriste hrvatske topove M-46 130 mm te projektile OF-482M HE, informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane objavila je na svom Twitter profilu, a svi su hrvatski mediji informaciju prenijeli.

Inače, s početkom invazije takve su informacije smatrane pogrešnima. Odnosno smatralo se da nije pametno objaviti podatak o doniranom vojnom oružju jer, između ostalog "time izazivamo Putina". Stoga smo danas o svemu upitali vojnog analitičara Roberta Barića.

Za RTL.hr kaže kako nema smisla tajiti. "Nismo Mađarska, bar se nadam da nismo", rekao je.

"Te su informacije objavili Ukrajinci, članice NATO-a to inače objavljuju pa prema tome to nije tajna, posebno jer se upotrebljava u borbi", navodi pa kaže: "Pitanje je zašto se taji, odnosno zašto su skinute snimke topova s graničnog prijelaza Macelj".

Image
na twitteru

Ukrajinci objavili da na prvoj crti u Donjecku navodno koriste hrvatske topove i projektile

Image
na twitteru

Ukrajinci objavili da na prvoj crti u Donjecku navodno koriste hrvatske topove i projektile

U smislu Ukrajine, govori kako su to informacije koje se znaju i ne vidi smisao zašto bi se tajile. U konačnici, Ukrajina zna, Rusija je svjesna.

Kaže i kako nema značaja to što se hrvatsko oružje koristi u Donjeckoj oblasti jer istini za volju, mogli su to koristiti na bilo kojem području.

Prokomentirao je potom i starost tog oružja. Ističe da topovi jesu stari, sovjetski, ali i kako to ne znači da šaljemo ostatke ostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je to oružje, ali kod nas neperspektivno. Zbog toga je odlučeno da se povlači i šalje Ukrajini. Uostalom, Ukrajina je rekla da je dobro. Ako su cijevi dobre, oružje se može koristiti", govori pa dodaje kako je ključno pitanje je li to oružje u Hrvatskoj zamijenjeno jer za svako takvo potrebno je utvrditi razdoblje zamjene. MORH bi, tvrdi, na to trebao jasno odgovoriti.

U konačnici, istaknuo je kako je u ovom slučaju jedina upitna obrambena transparentnost koja ne samo da pruža informacije javnosti nego djeluje i antikoruptivno, a u RH je sve manja.

"Dokaz i da se narušava obrambena transparentnost brodovi su u Splitu, a institucije reagiraju tek nakon medijskih napisa", zaključuje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na Putinov nalog?

Misterij leta Putinovog ministra: Lavrov krenuo za Peking, no nakon 2800 kilometara njegov avion se naprasno okrenuo i vratio

Više s weba