OGLAS

zloglasna skupina

Ukrajina tvrdi da je skupina Wagner pokušala ubiti predsjednika i premijera Ukrajine

Image
Foto: AP

Nekoliko Wagnerovih operativaca navodno je ubijeno unutar zemlje

26.3.2022. u 10:50/ RTL Vijesti

Viši savjetnik ukrajinskog ministra obrane rekao je da je ozloglašena ruska vojna skupina Wagner navodno pokušala atentat na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i premijera Denisa Šmihala, prenosi CNN.

"Htjeli su ubiti vodstvo Ukrajine: našeg predsjednika i premijera. To je bio cilj i nekoliko njih je poslano u Ukrajinu bez ikakvog uspjeha", rekao je Markian Lubkivskij, savjetnik ukrajinskog ministra obrane. Lubkivskij je rekao da su zavjeru potvrdile ukrajinska obavještajna služba i specijalne snage zadužene za zaštitu Zelenskog.


"Svi ti dokumenti i potrebni dokazi bit će predočeni Međunarodnom sudu", rekao je dodajući da ne može otkriti više iz operativnih razloga.

CNN za sada nije mogao nezavisno potvrditi te tvrdnje.

Skupina Wagner prvi put je dospjela u javnost tijekom ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. Od tada su neovisna istraživanja i istrage CNN-a otkrile da je privatni vojni izvođač djelovao u Siriji i više zemalja u Africi. Američki dužnosnici i organi za zaštitu ljudskih prava optužili su ih za kontinuirano kršenje ljudskih prava.

Image
lista s 24 imena

Zelenskog su već tri puta pokušali ubiti plaćenici 'Putinovog kuhara': Glavu su mu spasili dvostruki ruski agenti

Image
lista s 24 imena

Zelenskog su već tri puta pokušali ubiti plaćenici 'Putinovog kuhara': Glavu su mu spasili dvostruki ruski agenti

Smatra se da je grupa povezana s Jevgenijem Prigožinom, oligarhom koji je toliko blizak Kremlju da je poznat kao Putinov "chef". Kremlj je više puta zanijekao bilo kakve veze s tom grupom. Prigožin poriče bilo kakvu umiješanost u skupinu Wagner. Britanija je prije dva dana postala posljednja zemlja koja je sankcionirala skupinu Wagner.

Lubkivskij kaže da je ukrajinska obavještajna služba pratila skupinu unutar i izvan Ukrajine i da je nekoliko Wagnerovih operativaca ubijeno unutar zemlje. Identificirani su po njihovim jedinstvenim identifikacijskim oznakama.


"Moral vojske je vrlo visok jer je naš predsjednik u Kijevu, naš premijer i parlament su ovdje. Ovo je vrlo važno za podršku ljudima na terenu, za podršku ukrajinskoj vojsci i ovo je vrlo dobar signal međunarodnoj zajednici", rekao je Lubkivskij.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'VODE IH BRITANCI'

Rusija: 'Ukrajina je dronovima gađala Krim, oštetili ratni brod'


Više s weba