'PROTIV RUSKE PROPAGANDE'

Ukrajinac snima razgovore sa zarobljenim ruskim vojnicima: 'To su djeca bez vojnog iskustva, nikad nisu pucali u nekoga'

Image
Foto: Screenshot

Prvi video snimio je s mladićem (20) koji kaže kako nije ni znao gdje ide, a koji se odmah predao ukrajinskim vojnicima

5.4.2022. u 21:30/ RTL Vijesti


Amaterski video bloger, Volodimir Zolkin postao je YouTube zvijezda nakon što je snimio više od 50 intervjua sa zarobljenim vojnicima i pilotima u rusko-ukrajinskom ratu, a sve to, kako govori, radi kako bi stao na kraj cenzuri, a majkama i obitelji ruskih vojnika otkrio sudbinu najmilijih.

U intervjuu za The Guardian naveo je kako Rusija ne prikazuje što se događa u Ukrajini, a on je ponudio sadržaj pun snimaka, fotografija, činjenica.

"Pokazujemo stvarne ljude koji zovu svoje roditelje. Ne morate vjerovati nikomu, vjerujte činjenicama", tvrdi.

Njegove snimke pregledane su oko milijun puta, iako su prosječno gledane od 400 do 500 tisuća puta. Kako se širi publika tako i ovaj bloger mijenja svoj sadržaj pa je tako engleski prijevod dobila snimka razgovora s ruskim pilotom koji je sudjelovao u bombardiranju civila u Černihivu.

Image
41 dan invazije

Zločin u Buči šokirao svijet. EU najavljuje neovisnu istragu, u zapadnim zemljama protjerani ruski diplomati

Image
41 dan invazije

Zločin u Buči šokirao svijet. EU najavljuje neovisnu istragu, u zapadnim zemljama protjerani ruski diplomati

Ipak, odvjetnici su ga savjetovali da bi dijeljenje takvih snimaka moglo biti kršenje ženevske konvencije koja štiti zarobljenike od poniženja, ali i drži ih na sigurnom.

On pak smatra kako to nije slučaj. Navodi kako mu ti vojnici plaču i zahvaljuju na tome što rade. A upitan kako je to počelo, navodi kako je bio frustriran zbog manjka informacija koje dopiru do Ruske Federacije. Uz pomoć prijatelja, savjetnika ministra unutarnjih poslova, počeo je pozivati prijatelje i obitelji ruskih vojnika koji su preko ukrajinskog Telegram kanala tražili informacije o najmilijima. No onda je Rusija počela slati lažne brojeve jer su odgovori na pitanja počeli sličiti jedni na druge.

Potom je zatražio od ukrajinske vlade mogućnost da razgovara sa zarobljenim vojnicima. Prvi je bio 20-godišnjak koji, kako tvrdi nije ni znao gdje ide. Suočeni s ukrajinskom vojskom, kaže, nisu se ni borili, odmah su se predali.

Sada pak intervjuira desetak ruskih vojnika koji su zarobljeni diljem države. Prvo se od njih traži da kažu kako je intervju dobrovoljan, a potom istaknu svoju vojnu pozadinu, ispričaju kako su zarobljeni i onda kažu svoje mišljenje o ratu.

Zolkin govori kako nije znao kako se pripremiti za ove razgovore. Većina vojnika su djeca, kaže, bez vojnog iskustva koji nikada nisu bili upucani niti su ikad pucali u nekoga. 

S druge strane "ruske majke često ne pitaju svoju djecu za zdravlje nego odmah istaknu kakvu su rusku propagandu čule na televiziji", govori.

Zaključuje kako oko intervjua ima podijeljena mišljenja. Riječ je, govori o djeci, a s druge strane, ista ta djeca s ukrajinske strane svakodnevno su ubijana, a nikoga nisu napala.

Upravo se čita

Image
SADA I TO ZNAMO

Marija Šarapova ispričala dosad nepoznatu priču: 'Đoković me vodio na večeru...'

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
jezive poruke

Ukrajinka preko Facebooka tražila smještaj, no dobila masu neprimjerenih komentara: Raskrinkala 'Tinder za izbjeglice'

Više s weba