Nova pljuska Putinu

Ukrajinci opkolili 1500 ruskih vojnika u gradu na istoku zemlje, ruski mediji: 'Ne razumijemo. Kako!?'

Image

Ukrajinske trupe, rat u Ukrajini

Foto: AP

Nakon pada Limana krajem svibnja pod rusku okupaciju, Ukrajina je ubrzo kao posljedicu izgubila i Sjeverodonjeck i Lisičansk. Sad je sve obratno

30.9.2022. u 15:58/ Sergej Županić

Stanovništvo grada Liman, važnog željezničkog čvorišta na istoku Ukrajine, uoči rata se procjenjivalo na 22.000 stanovnika. Njegova kapitulacija pod naletom vojske Rusije i proruskih trupa 27. lipnja otvorila je takvu rupu u ukrajinskoj obrani da je praktično otada ruska vojska krenula prodirati u Sjevjerodonjeck koji je pao 25. lipnja. Tjedan poslije pao je i Lisičansk.

Najnovije vijesti podjednako iz ukrajinskih kao i ruskih medija, te iz američkog Instituta za ratne studije (ISW), kažu da je Liman od jučer praktično odnosno efektivno opkoljen, da je grad definitivno još u rukama ruskih trupa, ali da iz njega nema sigurnog izlaza.

Image
RUSI NIJEČU NAPAD NA CIVILE

Najmanje 23 osobe ubijene u raketiranju konvoja humanitarne pomoći blizu Zaporožja: 'Svi su bili civili'

Image
RUSI NIJEČU NAPAD NA CIVILE

Najmanje 23 osobe ubijene u raketiranju konvoja humanitarne pomoći blizu Zaporožja: 'Svi su bili civili'

Vijest je na Telegramu objavila Komsomolskaja Pravda: 'Iz Limana, nažalost, nisu dobre vijesti. Grad se nalazi u operativnom okruženju."

Objavu citira nekoliko ukrajinskih medija, koji opisuju raspad ruskih linija u nizu okolnih mjesta, posebno u Jampolu i Drobiševu, kao "kritičan". Usto Komsomolskaja Pravda izražava nevjericu, i svoju i svojih čitatelja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam odgovor na vaša pitanja zašto se rezerve ne šalju tamo, zašto se raketama gađaju gradovi Dnjepar i Nikolajev", misli se na rusku artiljeriju koja tuče gradove relativno daleko u pozadini u rukama ukrajinskih oružanih snaga, "a ne one koji napreduju prema Limanu."

Ruski mediji Liman nazivaju njegovim bivšim nazivom iz razdoblja SSSR-a, koji je nosio od 1925. do 2016. Ovakva kulminacija stanja u Limanu nazirala se zapravo već tjednima, još otkako su Oružane snage Ukrajine iznenađujuće brzim protuudarom oslobodile u kratkom vremenu oko 6000 kilometara teritorija uglavnom u regiji Harkiv.

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Ruske trupe bile su u totalnom rasulu, izvještaji su govorili o očajničkom bijegu pojedinih ruskih vojnika, ukrajinske trupe su redom oslobađale Balakliju, Kupjansk, Izjum… Već sredinom rujna ISW je objavio da "daljnje ukrajinsko napredovanje prema istoku uz sjevernu obalu rijeke Siverski donjec može dovesti do toga da ruske pozicije oko Limana postanu neodržive".

Narednih dana, kako su se pratila napredovanja Ukrajinaca na karti tog dijela zemlje, to je postajalo sve očitije. Danas je situacija takva da je Limansk s praktično svih strana okružen ukrajinskim trupama u naletu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je estonski EER prenio izjavu tamošnjeg vojnog stručnjaka Rainera Saksa: "Ukrajinske trupe vjerojatno sada neće dalje jurišati, nego će pokušati opkoliti ih i prvo pregovarati. Tamo se u zamci nalazi preko 1500 Rusa, govorimo o dva bataljuna taktičkih grupa i trupa koje su se tamo povukle iz Izjuma."

Saks je kazao da je gubitak Limana po rusku vojsku bio užasan udarac jer je to još jedno željezničko čvorište u nizu koje gube, preko kojega su opskrbljivali svoju ofenzivu i položaje oko velikih gradova Sjeverodonjeck i Lisičansk. To je točno ono o čemu je sredinom rujna izvijestio ISW u svojim analizama.

Zadnja objava ISW-a kaže da su u četvrtak ruske trupe u Limanu ostale na samo jednoj cesti iz grada vani, usto ne u baš najboljem stanju, povrh svega koja je pod stalnom artiljerijskom paljbom ukrajinskih snaga. Cestu konačno povremeno tuku i preciznim projektilima iz HIMARS-a. Izvještaji s raznih strana cestu opisuju kao prometnicu na kojoj je vrlo izvjesna smrt za onoga tko se zaputi njome.

Poseban udarac sve izvjesnijeg gubitka Limana, usto s tko zna kakvom sudbinom 1500 ruskih vojnika koji su tamo opkoljeni, bio bi i u tome što se sve to događa u trenucima kad se Vladimir Putin sprema proglasiti pripojenje okupiranih područja Ukrajine Rusiji, dapače, od toga radi nacionalni praznik u rangu "povijesnog trenutka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni državni propagandist u medijima, Vladimir Solovjov, komentirao je stanje u Limanu na državnom programu Rusija 1: "Je li stvar u tome da nemamo dovoljno snage i resursa? A riječ je o armiji od milijun vojnika. Prestanimo gubiti teritorij. Već smo izgubili dovoljno teritorija."

Više s weba

Pročitajte još

Image
upalio se sigurnosni sustav

Rusi tvrde da je nuklearka Zaporožje ostala je bez struje zbog ukrajinskog granatiranja

Više s weba