PROŠLA PRAVI HOROR

Ukrajinka izašla iz ruskog zatočeništva: 'Djevojke su tukli čekićima, mučili strujom, vješali ih...'

Image
Foto: Profimedia

Hanna je zarobljena u Mariupolju kao pripadnica 36. brigade marinaca. Bila je među ukrajinskim vojnicima koji su se predali u svibnju nakon što su tjednima bili zarobljeni u čeličani Azovstal

24.10.2022. u 8:46/ RTL Vijesti

Prošlog ponedjeljka tijekom jedne od najvećih razmjena u ratu u Ukrajini 108 žena pušteno je iz ruskog zarobljeništva. Jedna od njih, Hanna O. (26) u razgovoru za ukrajinsku državnu agenciju Ukrinform detaljno je opisala torturu koju su ona i druge pripadnice ukrajinske vojske prošle tijekom pola godine zatočeništva.

"Tretirali su nas kao životinje. Čak se ni prema životinjama nitko ne ponaša tako", kazala je sa suzama u očima, prenosi Business Insider.

Hanna je zarobljena u Mariupolju kao pripadnica 36. brigade marinaca. Bila je među ukrajinskim vojnicima koji su se predali u svibnju nakon što su tjednima bili zarobljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Sve do prošlog tjedna bila je u zarobljeništvu.

"Tukli su djevojke, mučili ih strujom, tukli čekićima. Djevojke su vješali. O hrani uopće ne govorim, bila je potpuno kisela. Ni psima se ne daje takva hrana. Onima koji imaju tetovaže prijetili su da će im odsjeći ruke ili nas opariti kipućom vodom", kazala je Hanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena priča ide u prilog sve većem broju izvješća u kojima se navodi da ruske snage muče zarobljenike, što se smatra grubim kršenjem Ženevske konvencije.

Upravo se čita

Image
'ZBUNJEN SAM I SMETEN'

Zavadlav pisao sutkinji: 'Ne pada mi na pamet baviti se vašim pitanjima, ne mislim gubiti vrijeme na vas'

Samo u Izjumu iz kojeg su Rusi potisnuti prošlog mjeseca, identificirano je deset mjesta u gradu na kojima su zarobljeni Ukrajinci, uključujući i civile, mučeni. Jedna je žena za The Washington Post kazala da je urezala detalje svog mučenja u zidove mjesta gdje je zatvorena, kako bi ljudi znali što joj se dogodilo u slučaju da nije preživjela.

Istražitelji koje su angažirali Ujedinjeni narodi zaključili su u rujnu da su ruske snage počinile niz ratnih zločina, uključujući mučenje i silovanje vojnika, civila, čak i djece. Također su pronašli dokaze o prisilnim deportacijama, što se također smatra ratnim zločinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne propustite!

Pratite Izvanredne vijesti RTL-a u 13.30: Donosimo najnovije informacije o ratu u Ukrajini

Više s weba