'OVO JE GENOCID'

Velika RTL-ova reportaža iz Moldavije: 'Kako uspijevam? Uopće ne postojim. Htjela bih da padnu bombe i razore...

1.4.2022. u 20:30/ Silvana Menđušić

Od svih zemalja koje graniče s Ukrajinom, najranjivija je Moldavija. Jedna je od najsiromašnijih u Europi, nije članica ni Unije ni NATO saveza, i dubok je podijeljena na proeuropske i proruske snage

Moldavski Kišinjev ovisan je o ruskom plinu, ukrajinskom žitu i struji koji kupuju od odmetnute samoproglašene Transnistrije. I to su ključne točke potencijalne destabilizacije zemlje.

"Kupovala sam kruh i krumpir. Sada više nemam za krumpir", kazala je Sofija, umirovljenica iz Kišinjeva.

Svjetska banka prognozira inflaciju od 30 posto, a Vlada je tek nešto manje pesimistična u procjeni inflacije od 28 posto.

"Nije dovoljno čak ni za struju i režije, to je više od 1000 leja", tvrdi, Vera Efimenova, umirovljenica iz Kišinjeva.

Ili još niža, pokazuje Vera – listić od mirovine koja je oko 60 eura.

"Kako uspijevam? Uopće ne postojim. Htjela bih da padnu bombe i razore sve ovo. Pitajte Vladu kako preživljavamo. Ovo je anomalija, genocid. Znate što znači genocid? Kada uništavate vlastitu naciju", govori Vera. 

"Nema više Moldavije, ona je veliko smeće. Siromaštvo i pljačka. Svaki dan viđam starce s 50 eura mirovine, a sve troše na režije", kazala je jedna prodavačica u Kišinjevu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarani su ljudi, pritisnuti siromaštvom. Trg Narodne skupštine mjesto je velikih prevrata.

Na njemu je prije tri desetljeća stajao spomenik Lenjinu, no nakon proglašenja neovisnosti Moldavije ispred zgrade Vlade na postolju je spomen na žrtve sovjetske okupacije i totalitarnog režima.

Na trgu natopljenu poviješću, studentica Sofija boji se budućnosti. Najsiromašniji u Europi primili su one najugroženije -  otvorena srca.

Više od 300 tisuća ukrajinskih izbjeglica spustilo se u ovu malu zemlju. Na apel moldavskih vlasti međunarodna zajednica pomogla je financijski, no izbjeglički val tek je manji problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kontrolori češljaju

Dnevno na bolovanju više od 60.000 Hrvata: Lažni bolesnici u panici, iz HZZO-a poručuju: 'Nikad nismo bili policija'

Prvog dana ruske invazije Moldavija je zatražila pristup Europskoj uniji. Status Moldavije je neutralan – Vlada kaže da Europskoj uniji, ne NATO-u. Moldavija prolazi svoje najosjetljivije trenutke. Jedinim okom gledaju prema Bruxellesu, drugim – još pažljivije prema onome što radi Moskva. 

70-ak kilometara od predsjedničke palače – ukrajinska je granica. Profesor povijesti Octavian Ticu kaže da je ključan razvoj situacije u Odesi.

"Četvrti smjer napada bit će iz Tiraspola. U istočnom dijelu Moldavije imamo separatističku regiju s velikim skladištem municije. Ova vojska će biti pripremljena za napad na Odesu", tvrdi profesor Ticu.

Politički podijeljena između proeuropskih i proruskih snaga, krhka, korupcijom probušena i siromašna Moldavija čeka hoće li se rat preliti na njezin teritorij . Zadržava dah u strahu da će biti sljedeća na Putinovoj listi. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
nuklearni fizičar

Tadić za RTL o kontroverznoj 'prljavoj bombi': 'Koji bi luđak bacio bombu na teritorij koji misli osloboditi?'

Više s weba