Riskirat će i vlastiti život

Više od 1100 liječnika iz Njemačke prijavilo se za ići u Ukrajinu. Stanje tamo je 'kao u Vukovaru 1991.' u bolnici

Image
Foto: AP

'Po onome što uspijevam vidjeti na TV-u, čini se da se nalaze u apsolutno istoj situaciji kao mi u Vukovaru 1991.', kazala je nedavno naša bivša ratna liječnica

18.4.2022. u 11:55/ S. Ž.

Predsjednik Savezne liječničke komore Njemačke Klaus Reinhardt kazao je za RND da se iz ove zemlje na portal komore za volonterski odlazak u Ukrajinu ili u neku od susjednih zemalja kako bi tamo liječili ratne ranjenike, prijavilo već "više od 1100 liječnica i liječnika". 

"Taj broj pokazuje kolika solidarnost vlada među medicinarima s ljudima u Ukrajini. U konačnici, odlazak tamo može biti opasan po život", komentirao je Reinhardt.

Broj žrtava u Ukrajini je katastrofalan. Prema procjenama ukrajinskih vlasti, do sada je ubijeno oko 24.000 civila, a broj ranjenih može biti samo još nekoliko puta veći.

Ukrajinski vojni gubici su između 2500 i 3000 poginulih i 10.000 ranjenih, prema podacima ukrajinskih snaga, odnosno do 4000 poginulih prema podacima Pentagona.
U svom jurišu na Ukrajinu vojska Ruske Federacije do sada je potpuno uništila nekoliko bolnica, u granatiranjima i raketiranjima oštećeno ih je više od 300. Jedan od najgorih slučajeva bilo je rusko raketiranje rodilišta u Mariupolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Još ih ne uspijevaju istjerati

Nakon odbijenice branitelja Mariupolja da se predaju, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima

Image
Još ih ne uspijevaju istjerati

Nakon odbijenice branitelja Mariupolja da se predaju, očekuje se totalna ruska odmazda svim sredstvima

Još krajem ožujka četvero liječnika iz Hrvatske koji su ranjene zbrinjavali u Hrvatskoj tijekom rata u 1990-ima, kazalo je za 24sata da ih sve viđeno u Ukrajini jako podsjeća na scene iz Domovinskog rata.

Dr. Mirjana Sementić Rutko tada je kazala da te "ništa ne može pripremiti na rad u ratnoj bolnici": 

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

"Suosjećam s kolegama liječnicima u Ukrajini jer po onome što uspijevam vidjeti na TV-u, čini se da se nalaze u apsolutno istoj situaciji kao mi u Vukovaru 1991."

Liječnička komora Njemačke zbog ovako katastrofalne situacije u Ukrajini, kojoj nedostaje i liječnika i medicinskog materijala, organizirala se kao centralno mjesto za javljanje njemačkih liječnica i liječnika koji bi išli volontirati u ratu u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se obavlja u suradnji s ministarstvom vanjskih poslova, zdravstva i ambasade Ukrajine u Njemačkoj, odnosno zemalja koje graniče s Ukrajinom, a u koje se također dopremaju najteži ranjenici iz Ukrajine.

Koliko je riječ o možda i opasnom poslu liječnica, liječnika, medicinskih sestara i tehničara pokazuju već tjednima agencijske snimke iz ukrajinskih gradova, posebno onih na sjeveru, istoku i na jugu zemlje, gdje je odavno najnormalnije da medicinari do ranjenih građana jure hvatajući zaklone po ulici ili da se, primjerice, nedonoščad improvizirano održava na životu po podrumima. 

Agencijske videosnimke pokazuju i to da su ukrajinski medicinari pod strašnim fizičkim, ali još i psihičkim pritiskom, posebno - o čemu svjedoče snimljeni kadrovi - nakon što ne uspiju spasiti život još jednog ranjenog djeteta.

Hrvatski liječnici su se, pak, još prije nekog vremena samoorganizirali i već prije tjedan dana poslali pola milijuna kuna što su ih prikupili od svojih osobnih primanja kao pomoć Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
57. dan rata

Ruski ministar obrane Šojgu: 'Mariupolj je pao!'. Putin odustao od napada na čeličanu Azovstal, odlučio se za blokadu

Više s weba