ne mogu još dugo

Vojni analitičar: 'Putin bi u idućim danima mogao tražiti prekid vatre i nakon toga proglasiti pobjedu'

Image
Foto: Shutterstock

Analitičar njemačkog lista Bild naglasio je kako Rusi ne napreduju onako kako je bio prvotni Putinov plan

7.6.2022. u 10:21/ A.R.

Kada su ruske trupe napale Ukrajinu 24. veljače, Putinov plan bio je okupirati zemlju vrlo brzo. Ruska vojska od 100.000 ljudi napala je Ukrajinu istovremeno iz tri smjera, no Putinov plan nije uspio. Početkom travnja Rusi su svoju ofenzivu prebacili na istočnu Ukrajinu. To je područje u kojem se njihove trupe sada kreću stabilno, ali vrlo sporo. Američki povjesničar i vojni analitičar Phillips O’Brien vjeruje kako bi Vladimir Putin u idućih nekoliko dana mogao predložiti primirje.

''Zbog velikih gubitaka ratnog materijala oni jednostavno ne mogu brzo napredovati. Čak i ako bi Rusi uspjeli probiti rupu u obrambenim linijama, ne bi to mogli iskoristiti da dobiju prednost'', rekao je za Bild.

''Generalno, može se primijetiti da borbena aktivnost u Ukrajini opada i ruske trupe više ne mogu dugo sudjelovati u ratu'', dodao je povjesničar.

Image
DIREKTOR ROSKOSMOSA

Ruski dužnosnik prijeti 'Sotonom': 'Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca nećemo tražiti suglasnost'

Image
DIREKTOR ROSKOSMOSA

Ruski dužnosnik prijeti 'Sotonom': 'Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumunja i Crnogoraca nećemo tražiti suglasnost'

''Moskva će zauzeti što je moguće više Donbasa nakon čega će proglasiti pobjedu. Zauzet će Donbas i predložiti prekid vatre. Pokušat će završiti rat i ukinuti neke sankcije'', izjavio je O’Brien.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar smatra kako Kijev neće s time biti zadovoljan.

''Sve dok Kijev osjeća da ima potporu koja im je potrebna, dok god mogu nastaviti jačati svoje oružane snage, vrlo je malo vjerojatno da će se prihvatiti primirje koje Rusija nudi. Što je sasvim ispravno, izgubili su 20 posto svoje zemlje'', kazao je O’Brien.

Upravo se čita

Image
razorni potres

Minute katastrofe u Turskoj i Siriji: Gradovi sravnjeni sa zemljom, ceste ne postoje, za mnogima se još traga

Više s weba

Pročitajte još

Image
Uznemirujući sadržaj

Novi podaci o silovanju djece u Ukrajini: Žrtve su stare i samo nekoliko mjeseci, često umru od ozljeda

Više s weba