putin traži pojačanje

NATO: Rusi su imali puno veće planove, ali su propali. Neće postići svoje vojne ciljeve

Image
Foto: AP

Dužnosnici NATO-a kažu da saveznici i države članice nastavljaju slati oružje Ukrajini

16.3.2022. u 17:15/ RTL Vijesti

Visoki vojni dužnosnici NATO-a kažu da predsjednik Putin očito nije postigao svoje vojne ciljeve u Ukrajini do sada i "vjerojatno i neće", prenosi BBC. No dodali su da ruske snage još uvijek imaju kapacitet napraviti "veliku štetu".

Dužnosnici su rekli da, iako su ruske snage ostvarile napredak u regijama Donjeck i Lugansk, još uvijek nisu uspjele opkoliti Kijev, što je, kako su rekli, Rusija očekivala da će učiniti za nekoliko dana. Očekivani ruski amfibijski napad na jugu blizu Odese također se do sada nije uspio realizirati, kažu.

Dužnosnici NATO-a vjeruju da je izvorni ruski vojni plan uključivao zauzimanje cijele ukrajinske obale Crnog mora, sve do Moldavije. Ocijenili su da ruske invazijske snage pate od nedostatka goriva i hrane, kao i da trpe velike gubitke. Rekli su da predsjednik Putin već traži pojačanja.

Jedan je dužnosnik rekao da je "vrlo vjerojatno" da bi to uključivalo dovođenje stranih boraca iz Sirije i privatnih vojnih postrojbi, poput grupe Wagner, u Ukrajinu. Drugi dužnosnik rekao je da je pozivanje pričuvnih snaga "grebanje po dnu bačve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici NATO-a kažu da saveznici i države članice nastavljaju slati oružje Ukrajini. Rekli su da to uključuje staro sovjetsko oružje, za koje bi ukrajinske snage bile uvježbane, kao i protutenkovske i protuzračne projektile koje je isporučio Zapad.

Više s weba

Pročitajte još

Image
na državnoj televiziji

Ruski stručnjak priznao: 'Pogrešno smo procijenili svoju snagu. Mi ne možemo pobijediti'

Više s weba