Između Rusije i EU-a

Vučić: 'Putin je prva 3 ili 4 dana iznenadio Zapad, ali to se promijenilo. Zapad sad iznenađuje Putina. A posljedice…'

Image
Foto: Milan Maričić/Pixsell

Istaknuo je da je Srbija osudila upad Rusije u Ukrajinu. Govorio je i o stanju na Kosovu posljednjih dana: 'Inače bi tamo nastao kaos'

25.3.2022. u 23:05/ RTL.HR

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na TV Euronews Srbija, govoreći o ratu Rusije u Ukrajini, kazao, između ostalog, da smatra da je "Vladimir Putin prva tri ili četiri dana iznenadio Zapad", ali da su se stvari ubrzo promijenile:

"Sada više ne iznenađuje on Zapad, nego Zapad njega. Posljedice su užasne i po Ukrajinu i po Rusiju i po Zapad, po sve nas."

Njegovo gostovanje u emisiji je uživo pratio portal Novosti iz Srbije. Vučić je rekao da "nitko ne može reći da je Srbija na ruskoj strani", za što je kao argument izvukao to što je Srbija osudila "upad u Ukrajinu".

Vučić je govorio i o ruskom plinu i prijetećim cijenama. Konstatirao je da Srbija nije na popisu zemalja koje Kremlj vodi kao neprijateljske zbog sankcija i aktivnog djelovanja protiv ruskog napada na Ukrajinu:

Image
Ispada da je baš on znao

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

Image
Ispada da je baš on znao

Dodik: Pričao sam s Putinom 20-ak puta i rekao mu: 'Molim vas, kad budete ravnali ovaj svijet, pripazite na nas. A on…'

"Gospodin Peskov je odmah rekao da će gledati kako da izađu u susret. To je moj posao, da se za svaku sitnicu borim i da iz svega ovoga izađemo nepovrijeđeni i u dobrom stanju."

Našao je za shodno istaknuti da su cijene u Srbiji uglavnom niže nego u drugim državama s prostora bivše Jugoslavije. Rekao je da smatra nužnim da građani obrate pažnju na to "kako i na koji način mnogi u regionu žele iskoristiti zapadne saveznike u borbi protiv Srbije".

Pa je nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako to da vrše pritisak na nas oni koji biraju koje sankcije u određenim sektorima uvode, a koje ne žele? Da li želite da mi nemamo svoju državu? Što će nam (država) ako prihvaćamo unaprijed sve odluke iz Bruxellesa? Onda nam nisu potrebni niti izbori, već je dovoljna resavska škola prepisivača. Ja s tim ne mogu da se složim."

Rekao je da je Srbija na europskom putu, ali da je nezavisna država.

Osvrnuo se i na stanje na Kosovu, za koje je rekao da je "lažna država", ovaj put zbog odluke nadležnih vlasti Republike Kosovo da se smijeni sutkinja Ljiljana Stevanović.

"U Briselskom sporazumu smo pristali na to da se srpske suce integrira u njihovo sudstvo. Oni su to prihvatili i ne može Albin Kurti rušiti Briselski sporazum zato što im se ne sviđa ili je vidio da je ta žena bila na nekom sastanku u Beogradu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Pri kraju tog dijela razgovora rekao je i to da bi na Kosovu "nastupio kaos" ako bi Albanci zamijenili Srbe u policiji na sjeveru, koristeći pritom izraze za opisati status Republike Kosovo u skladu sa službenom politikom Beograda.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Igor Žovkva

Savjetnik Zelenskog za RTL o Milanoviću: 'Njegovi stavovi nisu proukrajinski. Imamo Plenkovićevu podršku'

Više s weba