Glasnogovornica ruskog ministarstva

Zaharova poslala poruku Zelenskom i njegovoj vlasti zbog nuklearki. 'Doći će do nuklearne nesreće'

Image
Foto: Shutterstock

Napala je kijevski režim za narušavanje sigurnosti nuklearke

26.7.2022. u 15:49/ RTL.hr

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova objavila je priopćenje u kojem se obraća kijevskim vlastima. Navodi kako situacija u nuklearki Zaporižje, najvećoj u Europi, izaziva sve veću zabrinutost. Tvrdi kako su je "eskalirale ukrajinske vlasti" navodeći kako Kijev "širi dezinformacije o navodnom utjecaju ruskih predstavnika u elektrani na osiguranje njezine sigurnosti."

"Više smo puta naglasili da je Rusija pokazala najveću odgovornost u pogledu ukrajinskih nuklearnih postrojenja i učinila sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala ne samo odgovarajuću razinu nuklearne i fizičke sigurnosti, već i najveću moguću transparentnost u ovom pitanju", tvrdi Zaharova

Dalje navodi kako je Rusija krajem lipnja 2022. zajedno s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) predvođene generalnim direktorom IAEA-e Rafaelom Grossijem pripremala posjet nuklearki kako bi se verificirala usklađenost sa sigurnosnim standardima i provedba zaštitnih mjera, no da do posjeta nije došlo jer je Tajništvo UN-a odbilo podržati inicijativu Tajništva IAEA-e pod nategnutom izlikom nedovoljne sigurnosti i lošeg tajminga za posjet. 

Image
rat u Ukrajini

Unatoč sporazumu o izvozu žitarica iz luka Rusi napali Odesu i Mikolajiv. Zaoštrile su se bitke i na istoku

Image
rat u Ukrajini

Unatoč sporazumu o izvozu žitarica iz luka Rusi napali Odesu i Mikolajiv. Zaoštrile su se bitke i na istoku

"Ometanje posjeta išlo je na ruku kijevskom režimu i njegovim zapadnim sponzorima, koji nisu bili zadovoljni što će glavni direktor, stručnjaci agencije i međunarodni predstavnici uključeni u misiju imati priliku vidjeti stvarno stanje u NE Zaporožje i uvjeriti se u ispravnost njena funkcioniranja", poručuje Zaharova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napala je kijevski režim za narušavanje sigurnosti nuklearke. 

"Nakon prekida posjeta višestruko su se povećale oružane provokacije Kijeva protiv nuklearne elektrane: izvršeni su napadi dronovima na teritorij elektrane, kao i akcije usmjerene na zastrašivanje njezinog osoblja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova više je puta izvijestilo IAEA-u o tim incidentima", kaže Zaharova. 

Upravo se čita

Image
KRAJ DRAME?

Prijelomna vijest: Gradski ured odlučio da Antolić neće biti smijenjen, Mamić gubi nadu

"Upozoravamo režim Zelenskog da ne nastavlja s provokacijama koje ciljaju na najveću europsku nuklearnu elektranu jer bi to moglo dovesti do nuklearne nesreće koje bi imale posljedice ne samo za Ukrajinu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude oprezna po ovom pitanja i da osudi postupke kijevskih vlasti"; zaključuje Zaharova. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ISTI BROJ KAO HRVATA

Rusi tvrde i da je 51 osoba iz BiH ubijena u Ukrajini. Tamošnje ministarstvo: 'Na bojišta otišla dvojica'

Pročitajte još

Više s weba