NEIZVJESNE SUDBINE

Zapovjednici iz čeličane Azovstal premješteni u Rusiju radi istrage: Kijev traži zamjenu zarobljenika

Image

Golema sovjetska čeličana Azovstal u Mariupolju postala je utvrda otpora posljednjih boraca u tom gradu. Bruatalni vođa Čečenaca Ramzan Kadirov potkraj travnja izjavio da će Azovstal pasti 'prije ili poslije ručka' .

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ruske agencije su početkom lipnja objavile da je više od 1.000 boraca iz Azovstalja premješteno u Rusiju

19.6.2022. u 9:11/ Hina

Dvojica glavnih zapovjednika boraca, koji su branili čeličanu Azovstalj u jugoistočnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, premješteni su u Rusiju radi istrage, objavila je ruska državna agencija TASS, a prenosi u nedjelju Reuters.

Neizvjesna je sudbina stotine boraca, koje su ruske snage zarobile u svibnju nakon višemjesečne opsade Mariupolja. Moskva je rekla da su svojedobno premješteni u odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koje podupire Rusija.

TASS je kasno u subotu, navodeći anonimni izvor iz ruske policije, rekao da su u Rusiju premješteni Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bataljuna Azov, i Sergij Volinskij, zapovjednik 36. mornaričke brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Image
DOK IZVRŠE PROTUNAPADE

Pomak u rusko-ukrajinskoj situaciji? Ukrajina do kraja kolovoza spremna nastaviti pregovore

Image
DOK IZVRŠE PROTUNAPADE

Pomak u rusko-ukrajinskoj situaciji? Ukrajina do kraja kolovoza spremna nastaviti pregovore

Časnici specijalnih postrojbi premjestili su ih iz Donjecka, istočne ukrajinske pokrajine koju Moskva priznaje kao neovisnu državu, "kako bi proveli istražne radnje s njima", citirao je TASS svoj izvor.

"Drugi časnici raznih ukrajinskih jedinica također su prevezeni u Rusiju", dodaje izvor.

Reuters nije mogao potvrditi istinitost navoda niti je odmah bilo reakcije iz Kijeva.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca rekla da su njezine obavještajne službe u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstalj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bataljun Azov, vojna jedinica koju su 2014. uspostavili dobrovoljci ekstremno desne političke orijentacije kako bi se borili protiv proruskih separatista, te 36. mornarička brigada bile su ključne u obrani čeličane.

Kijev traži razmjenu zarobljenika s Moskvom kako bi se borci vratili, no neki ruski parlamentarci žele da se neki od boraca izvedu pred sud.

Ruske agencije su početkom lipnja objavile da je više od 1.000 boraca iz Azovstalja premješteno u Rusiju na nepoznate lokacije radi istrage.

Samoproglašene Narodne Republike Doneck i Luhansk nalaze se u industrijskoj regiji Donbas na istoku Ukrajine, gdje se Rusija bori kako bi uspostavila kontrolu nad tim područjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kontrolori češljaju

Dnevno na bolovanju više od 60.000 Hrvata: Lažni bolesnici u panici, iz HZZO-a poručuju: 'Nikad nismo bili policija'

Više s weba

Pročitajte još

Image
'Trbuhozborac'

Putinov TV-čovjek: Rusija je u džihadu, zašto stati na Ukrajini?

Više s weba