IZIGRAO PROPISE

Ravnatelj upisao 31 učenika više unatoč zabrani

Image
Foto: photos.com

Inspektorica je školskom odboru predložila razrješenje ravnatelja Roberta Erdeljca, no on je, "svjestan činjenice da će biti razriješen, prije nego što je stigao njezin prijedlog, zatražio razrješenje iz osobnih razloga te je njegov zahtjev na sjednici u utorak i prihvaćen".

4.10.2012. u 21:04/ K. T./HINA

Ponovljenim inspekcijskim nadzorom u karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi utvrđeno je da je unatoč zabrani upisan 31 učenik bez propisanoga bodovnog praga te je viša prosvjetna inspektorica naredila da se ispišu svi učenici koji nisu imali minimalni broj bodova potreban za upis u četverogodišnje strukovne programe, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Inspektorica je školskom odboru predložila razrješenje ravnatelja RobertaErdeljca, no on je, "svjestan činjenice da će biti razriješen, prije nego što je stigao njezin prijedlog, zatražio razrješenje iz osobnih razloga te je njegov zahtjev na sjednici u utorak i prihvaćen", navodi se u priopćenju.

"Konkretan slučaj tipičan je primjer izigravanja propisa da bi se spriječila posljedica razrješenja ravnatelja zbog zanemarivanja obveza poslovodnoga i stručnog voditelja školske ustanove", objašnjava se u priopćenju.

Naime, osoba koja je razriješena dužnosti ravnatelja prije isteka mandata jer nije ispunjavala obveze iz ugovora o radu, to jest obveze poslovodnoga i stručnog voditelja škole, ne može biti ponovno imenovana za ravnatelja ni obnašatelja dužnosti ravnatelja školske ustanove sljedećih deset godina, ističe se u priopćenju i dodaje kako spomenuta zapreka na postoji ako je ravnatelj razriješen na vlastiti zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ravnatelj tako izbjegao zakonom utvrđenu posljedicu, ne treba zanemariti činjenicu da je za njegovo moguće buduće imenovanje za ravnatelja u toj ili bilo kojoj drugoj školskoj ustanovi potrebna suglasnost ministra, pri čemu će se o tome u MZOS-u voditi briga, kaže se u priopćenju.

Također se najavljuje da će prosvjetna inspekcija i u svim budućim nadzorima u kojima utvrdi nezakonite postupke pri upisu učenika u prvi razred srednjih škola ove školske godine dosljedno postupati poduzimajući mjere za koje je ovlaštena i koje je dužna poduzeti.

Upravo se čita

Image
suradnici na bijelom

Antwerpen hit luka za kokain: Belgija kao da i jest bila na njemu, a Hrvatska na normabelu

Obnašateljica dužnosti ravnatelja Đurđica Janjanin, koju je školski odbor imenovao umjesto Erdeljca, izjavila je za Hinu kako se podrazumijeva da će postupiti po rješenju inspekcije kakvo god ono bilo.

To je drugi slučaj u Karlovcu da je zbog upisa bez potrebnih bodova smijenjen ravnatelj. Naime, početkom rujna ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović razriješio je dužnosti ravnatelja Prirodoslovne škole Damira Jakšića pošto je utvrđeno da su u prvome upisnom roku u tu školu upisana 24 učenika bez minimalnoga bodovnog praga (36 bodova) propisanog za upis u četverogodišnji program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj je pravdao takav postupak interesom škole i zajednice da se popune razredi, a ne da se gase pojedini programi za koje su zainteresirani učenici s manje bodova te da nepopunjavanje razrednih odjela otvara i problem popunjavanja satnice za nastavnike te potrebu otpuštanja dijela kadra.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pogledajte kako izgleda inauguracija Joea Bidena iz zraka

Više s weba