PELE BOLJI OD OBAME

Rio de Janeiro domaćin Olimpijskih igara 2016.

2.10.2009. u 16:54/ M.B./Hina

Olimpijske igre će se prvi put održati u jednoj od zemalja Južne Amerike. Rio de Janeiro potukao je Madrid, Tokio i Chicago, kojem nije pomoglo čak ni lobiranje Baracka Obame.

KOPENHAGEN - Domaćin Olimpijskih igara 2016. godine bit će Rio de Janeiro, odlučili su članova Međunarodnog olimpijskog odbora. Olimpijska karavana tako prvi puta u povijesti seli u jednu od zemalja Južne Amerike.

U samoj završnici izbora Brazilci su potukli žestoku konkurenciju - gradove Madrid, Tokio i Chicago, kojem za dobivanje domaćinstva nije pomoglo ni lobiranje američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle. Glasovalo se u tri kruga. Chicago je ispao već u prvom, a Tokio u drugom krugu.

U sučeljavanju Rija i španjolske metropole, natpolovična većina glasova članova MOO-a pripala je Brazilcima.

U brazilskoj delegaciji, koju je predvodio predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, je nakon proglašenja pobjednika zavladalo slavlje. Padali su zagrljaji, poljupci, članovi delegacije skakali su od sreće, a potekle su i suze. Emocije su preplavile i brazilsku nogometnu legendu Pelea, pisca Paola Coelha, tenisača Gustava Kuertena...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Evo sada mi je potekla suza, jer za vrijeme predstavljanja naše kandidature nisam smio plakati. Ovo je za mene bio emocionalno najuzbudljiviji dan u mom životu i na kraju pretvorio se u blagdan. Ovo je trebalo doživjeti, čak i da smo izgubili za mene bi ovo bilo nevjerojatno iskustvo, doista je posebna stvar kad izađete na pozornicu i predstavljate svoju državu. Barack Obama je bio u Kopenhagenu, ali Bog je htio da mi pobjedimo. Rio je pobijedio jer je imao srce i dušu", izjavio je uzbuđeni Luiz Inacio Lula da Silva.

Španjolci, s druge strane, nisu mogli skriti razočaranje i tugu. No, čestitali su Brazilcima na odlično odrađenom poslu.

Upravo se čita

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

Karton brazilskog grada Rio de Janeira, domaćina Olimpijskih igara 2016. godine.

Slogan: Živite svoju strast

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj stanovnika: 6.09 milijuna

Površina: 1,260 km2

Broj stanovnika u Brazilu: 187.570 milijuna

Proračun: 11.1 milijarda dolara za izgradnju objekata, 5.5 milijardi za prometna infrastruktura, 2.2 za troškove kandidature, 813 milijuna za sigurnost, 770 milijuna eura za energetske projekte, 479 milijuna eura za sportske objekte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi: milijarda dolara od MOO, 570 milijuna od sponzora, 406 milijuna od prodaje ulaznica

Sportski objekti: 29 objekata plus četiri nogometna stadiona. Trenutačno je izgrađeno 18 objekata. U Olimpijskom parku će biti 10 sportskih objekata, a ostali u krugu 40 kilometara.

Otvaranje i zatvaranje: Na Maracani

Olimpijsko selo: 34 zgarde sa apartmanima s ukupno 17,700 ležajeva koji će se nakon OI prodati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještajni kapaciteti: 1.700 hotela sa 13.000 hotelskih ležajeva, 25.000 apartmana, 8.500 ležajeva na brodovima-hotelima, 20.000 ležajeva za medije.

Dosadašnja kandidatura - za OI 1936., 1940, 2004, 2012

Podrška javnosti - 85 posto stanovnika Rija, te 69 posto u cijelom Brazilu podržava organizaciju OI

Problemi - visoka stopa kriminala, nedovoljan broj hotelskog smještaja, nedovoljan prihod od sponzora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slučaj od 200 mi. kuna

Odbijen Mamićev zahtjev za izuzećem troje osječkih sudaca

Više s weba