POLICIJA PROVODI IZVIDE

67 posvojenja iz Konga u posljednjih 5 godina. Zašto je većina išla preko suda u Zlataru?

24.1.2023. u 19:28/ Leona Šiljeg

Zašto hrvatski sudovi nisu provjeravali vjerodostojnost dokumenata o posvajanju djece iz Demokratske Republike Konga? U posljednjih pet godina 67-ero djece posvojeno je iz te afričke države. Baš svi prijedlozi su prihvaćeni na općinskim sudovima, osim jednoga koji je povučen. Sada se po ubrzanoj proceduri ide u izmjenu Zakona,

RTL-ove kamere snimile su Općinski sud u Zlataru. Sud iz kojeg se bune kada ih se naziva malim - jer je, kažu, nadležan za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju. Taj isti sud u pet godina priznao je svaku treću odluku o posvajanju djece iz Demokratske Republike Kongo - ukupno 23. Zbog toga je predsjednica saborskog Odbora za obitelj sazvala tematsku sjednicu.

"Meni to izgleda onako sada na temelju svih dostupnih informacija kao dobro uhodan posao. Hrvatska država mora rasvijetliti tko su bili posrednici u svim tim posvajanjima i oni koji su počinili kaznena dijela za to moraju odgovarati", objašnjava saborska zastupnica Vesna Vučemilović.

Zbog slučaja Kongo policija u suradnji s USKOKOM provodi izvide. Općinski sud u Zlataru smo pitali je li ista osoba vezana uz sve slučajeve.

Image
DANAS IZ ZAMBIJE

Što čeka Hrvate u Zambiji nakon puštanja na slobodu? Nisu skroz slobodni, propao im i stan

Image
DANAS IZ ZAMBIJE

Što čeka Hrvate u Zambiji nakon puštanja na slobodu? Nisu skroz slobodni, propao im i stan

"Predmeti su dodijeljeni sucima koji su prema primjenjivom Godišnjem rasporedu poslova bili raspoređeni za rad na izvanparničnim predmetima, a tu pripadaju predmeti priznanja stranih sudskih odluka", govore iz Općinskog suda u Zlataru koji je priznao 23 odluke o posvajanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vrhovnog suda istražio je postupke hrvatskih sudova i dobio podatke za pet godina.

U postupcima posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo postupalo je 16 općinskih sudova. Svi podnijeti prijedlozi su prihvaćeni, osim jednoga koji je bio povučen. Hrvatski sudovi nisu preispitivali vjerodostojnost odluka sa sudova iz Konga jer u nju vjerojatno nisu posumnjali.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Dugo smo čekali koliko je uopće posvojene djece iz Demokratske Republike Kongo u Hrvatskoj, pa smo u tjedan dana čuli različite podatke od ministra Piletića i MUP-a.

"Nesrazmjer se stvorio – mi smo prve podatke izvlačili iz MUP-a o broju izdanih putnih isprava. MUP je naknadnim uvidom vidio da ima duplih putnih isprava za djecu koja su izdavana u nekoliko navrata. Konačna brojka je 94 posvojene djece iz Demokratske Republike Kongo", kaže Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog slučaja ide se u izmjene zakona po ubrzanoj proceduri. Ovaj tjedan formira se radna skupina - bit će promjena.

"Naši sudovi putem Međunarodne pravne pomoći zatraže provjeru autentičnosti strane sudske odluke potom da u procesu priznavanja strane sudske odluke u međudržavnom posvojenju zatraže i od našeg Ministarstva jesu li potencijalni posvojitelji upisani u Registar potencijalnih posvojitelja", pojašnjava Piletić.

Nakon 48 dana zambijskog zatvora - osmero Hrvata brani se sa slobode. Predali su putovnice, moraju se javljati policiji, a na novo ročište će za 13 dana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
skijaši put Mrkoplja

Skijalište Čelimbaša spremno je! Napadalo je metar snijega: 'Očekujemo ciku, viku, crvena lica i šušur!'

Više s weba