OGLAS

mogli bi živjeti dulje

Američki znanstvenici pokušavaju usporiti starenje, a pomažu im psi: Hoće li čovjekov najbolji prijatelj živjeti dulje?

20.6.2023. u 21:15/ Donna Diana Prćić

Izreka glasi da starog psa ne možeš naučiti novim trikovima, ali bi upravo omiljeni kućni ljubimci mogli pomoći američkim znanstvenicima u jednom velikom triku - kako usporiti starenje. Ako projekt na kojem rade godinama uspije, čovjek i njegov najbolji prijatelj - uskoro bi mogli živjeti dulje


Američke njuške već neko vrijeme sudjeluju u eksperimentu na Sveučilištu u Teksasu koji bi, ako uspije, produljio brojne živote. Među njima je i hrabri Jake koji ima 10 godina. Mješanac je zlatnog retrivera i australskog ovčara.

"Prolazi kroz sve faze kako bi vidjeli ispunjava li uvjete za eksperimentalni lijek koji će dugoročno, nadamo se, pomoći psima da žive dulje i zdravije", govori vlasnica psa Virginia Williams.


Upravo psi već godinama služe kao modeli za proučavanje starenja i kod ljudi, kažu autori istraživanja. Ispituju životni ciklus kućnih ljubimaca kroz podatke o zdravlju koje su prikupili vlasnici 44 tisuće pasa svih dobi i pasmina u SAD-u.

Image
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Drijemanje tijekom dana zdravo za mozak: Može odgoditi starenje za tri ili šest godina

Image
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Drijemanje tijekom dana zdravo za mozak: Može odgoditi starenje za tri ili šest godina

"Tražimo normalne, zdrave, starije pse velikih pasmina. I tako će neki primiti placebo ili rapamicin", kaže kardiologinja na Fakultetu veterine i biomedicinske znanosti Sveučilišta Teksas u SAD-u Sonya Wesselowski.

Petsto pasa trenutačno testira rapamicin. Lijek je to koji je pokazivao svojstva koja bi se mogla koristiti pri liječenju raka. U prethodnim istraživanjima usporio je proces starenja kod miševa.

"Jedna od stvari koje radi jest da oponaša fazu kroz koju prolazimo ako imamo ograničeni unos kalorija. Smanjuje tako količinu stresa u tijelu i kako tumačimo stres sa stanične razine. Smanjuje oksidativni stres", govori asistentica na Fakultetu veterine i biomedicinske znanosti Sveučilišta Teksas u SAD-u Genna Atiee.

Znanstvenici istražuju i zbog čega neki psi žive 20 godina. Najdulji prosječni životni vijek primjerice imaju manje pasmine poput čivave.


Za vrijeme trajanja projekta psi žive u svojim kućama i ne mijenja im se rutina.

Ako se psima zbilja produlji život - ljudi bi ga mogli koristiti kao lijek protiv starenja u budućnosti.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI STANOVNICI IŽA

Trajekti nisu plovili, otočani se pobunili i sami došli malim brodom. 'Zbog 1 čovjeka se vraćamo u 19. stoljeće'


Više s weba