Mjesto budućnosti

Baby boom u Starim Jankovcima. Jesu li najprivlačnija slavonska općina?

25.1.2023. u 8:00/ Bojan Uranjek

Poticaji u poljoprivredi i gospodarstvu, ulaganja u infrastrukturu, društveni život i mlade obitelji. Dobivalo se 5 tisuća za prvo, 6 za drugo, 7 za treće i 10 tisuća kuna za četvrto dijete

Prije dvije godine - 19 beba, a prošle godine čak 39 ih se rodilo u Starim Jankovcima. Zbog čega mlade obitelji ovdje grade svoju budućnost?

"Ja sam ovdje odrasla isto tako i nastavljam svoj život ovdje evo sa svojih dvoje djece, mislim da zapravo imamo sve bez obzira što smo mala sredina", rekla je Tena Draženović iz Starih Jankovaca.

U malu sredinu iz Zadra doselila se i ravnateljica vrtića.

"Drago nam je zbog te odluke i nismo se pokajali, dapače, evo nekako se mirnije živi budući da je manja sredina manja je užurbanost i to nam najviše odgovara", priča Ivana Jurčević, ravnateljica Dječjeg vrtića Krijesnica Jankovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak i ostanak mladih odgovara i starosjediocima.

"Dobro je jer mladi kako se žene, udaju, ostaju u selu, kupuju kuće, prave kuće i ostaju u selu i to nam je dobro", kaže Marijan Boroz.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

U demografiji rezultata nema preko noći, no pomaka ima. Za njih nisu najvažnije poticajne naknade za djecu, nego poticajna klima za kvalitetan život mladih obitelji.
"Unazad 10 godina brojne mjere koje provodimo rezultat jesu sada 39 novorođene djece", kaže Dragan Sudarević, načelnik Općine Stari Jankovci.

Poticaji u poljoprivredi i gospodarstvu, ulaganja u infrastrukturu, društveni život i mlade obitelji. Dobivalo se 5 tisuća za prvo, 6 za drugo, 7 za treće i 10 tisuća kuna za četvrto dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sufinanciramo jaslice, svim osnovnoškolcima 1000 kuna, srednjoškolski prijevoz sufinanciramo, stipendije, brojne su škole besplatne u našoj općini, škola plesa, škola nogometa, škola glazbe, škola slikanja", dodao je.

U ovoj Općini financijski potiču čak i udomljavanje pasa. Proračun im je oko milijun eura, no pažljivim gospodarenjem i uspješnim povlačenjem europskih sredstava, kažu, može se osigurati sve potrebno za kvalitetan život i budućnost.

"Imam petero djece, unučadi zasad imam šestero, sedmo na putu i sad se nadam da će mi se i kćerka vratiti ovamo u Jankovce, ako se vrati onda još bolje, a ide na to da se vrati", dodao je Marijan.

I novim i starim Starojankovčanima čestitka i želja da ostvare svoje snove. Djeca puna mašte, djeca su ukras svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
skijaši put Mrkoplja

Skijalište Čelimbaša spremno je! Napadalo je metar snijega: 'Očekujemo ciku, viku, crvena lica i šušur!'

Više s weba