LJUDI BEZ PLAĆE

Bivša ministrica Tramišak za Danas o eFondovima koji ne rade zbog eura: 'Kad sam ja bila, radili su'

21.1.2023. u 20:00/ Marko Šiklić

Navikavamo se na euro već tri tjedna. Ali državna platforma EU fondovi - kako smo prvi objavili - i dalje nije prebačena na novu valutu. Na čekanju su tako brojni projekti za koje novac stiže iz Europe, pa su tako bez plaće i oni koji na njima rade

Na ekranima greška! Sustav za EU projekte i dalje ne funkcionira. Novi ministar obećava - uskoro će!

"Ja otkako sam preuzeo dužnost – odmah sam zatražio sastanak s FINA-om, imao sam sastanak i jučer. U komunikaciji sam s njima, i oni mi garantiraju da će sustav raditi najnormalnije od kraja siječnja, da informatičari daju sve od sebe", kaže Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

"To znači da do kraja siječnja nitko neće moći isplatiti plaću, ako je ona vezana uz EU fondove", objašnjava Marijana Sumpor, konzultantica za europske fondove.

Image
I TO JE MOGUĆE

Već 18 dana sustav za EU fondove na radi. Ne mogu ni isplatiti plaće. Razlog? Uvođenje eura!

Image
I TO JE MOGUĆE

Već 18 dana sustav za EU fondove na radi. Ne mogu ni isplatiti plaće. Razlog? Uvođenje eura!

Za RTL se oglasila i bivša ministrica Nataša Tramišak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav eFondovi je pod istragom, time i sve što se u njemu odvija. Bez obzira na tu činjenicu funkcionirao je dvije i pol godine, dok sam bila ministrica. Nemam informacije zbog čega sada ne bi funkcionirao dalje, nakon što u narednim danima završe konverziju na euro", kaže Tramišak.

"Ne bih ja rekao da je to ikakav nered, to je samo situacija koju treba razriješiti. Kompleksna je situacija s informatičkim sustavima", objašnjava Erlić.

Upravo se čita

Image
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Stručnjak za Direkt otkriva zašto je dio Hrvatske razvijen kao Libanon, a dio kao Kina

Sustav je trebao proraditi 9. siječnja – no sve i dalje stoji. Tramišak nije produžila ugovor Omegi Software, već je posao za održavanje informatičkog softvera dala FINA-i. Pitali smo ih - zašto ne radi.

"S obzirom na sveobuhvatnost cjelokupnog procesa prilagodbe i konverzije više od 100 servisa koje Fina održava, a od kojih su neki od vitalnog značaja za državu (…) sve aktivnosti se provode u fazama i prema prioritetima. Nedostupnost sustava eFondovi privremenog je karaktera te se ulažu svi raspoloživi resursi kako bi korisnicima pristup sustavu bio omogućen što je prije moguće", kažu iz FINA-e o sustavu za EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci kažu - situacija je suluda.

"Nije dobro da je došlo do kompletne blokade, dakle nije samo jedan segment sustava doveden u pitanje, nego je cijeli sustav trenutno izvan funkcije. To nije dobro, i upravo zbog toga je potrebno da se žurno otklone svi problemi", poručuje Jakša Puljiz iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Iako se radi o velikom propustu, koji traje već tri tjedna - nitko za njega ne preuzima odgovornost.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

Više s weba