OGLAS

JEFTINIJI KVADRATI

Cijene nekretnina otišle u nebo. Hoće li država gradnjom stanova doskočiti problemu? 'Obećanje je jedno, realizacija drugo'

24.8.2023. u 21:00/ Marko Šiklić

Kupiti stan po ovako visokim cijenama većini je noćna mora. I cijene najma su otišle u nebo, pa država, gradovi i općine kreću u akciju. Gradit će stanove za najam


Gradi se na sve strane i to s jednim ciljem – da bi se skupo prodalo ili iznajmilo. I država bi gradila, ali jeftinije iznajmila građanima koji si sve teže mogu priuštiti skupe kvadrate.

"Mislim da je to pozitivno. Na taj način pomoglo bi se mladim obiteljima koji imaju male plaće i teško dolaze do kredita, mislim da je to odličan potez", govori Eva Brunović iz Zagreba.


"Obećanje je jedno, a realizacija je drugo. – Vjerujete li? Najljepše je vjerovati, a sad…", kaže Anita Odak iz Zagreba.

Rješavanje stambenog pitanja za mnoge je građane prava noćna mora pa država umjesto subvencija traži bolje rješenje.

"Mi ulazimo u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu iz razloga što je to danas očito potreba", poručio je Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Da su cijene najma nikad veće potvrđuje nam i agent za nekretnine. Garsonijera od 25 kvadrata sada se iznajmljuje za 450 eura.

Image
ZA KUPNJU I NAJAM

Bačić: Pomoći ćemo mladima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje

Image
ZA KUPNJU I NAJAM

Bačić: Pomoći ćemo mladima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje

"Samo danas u Zagrebu aktivno je oko 3 i pol tisuće stanova za najam, a obično imamo 5 do 7 upita za određenu nekretninu i dolazimo do toga da danas imamo 15 tisuća ljudi koji traže smještaj u Zagrebu u vidu najma", kaže Tomislav Kovačević, agent za nekretnine.


Sve bi funkcioniralo po principu sličnom modelu POS-a, gdje bi država zajedno s gradovima i općinama gradila zgrade koje bi prioritetno bile okrenute iznajmljivanju. Stručnjaci tvrde, potrebe su tolike da bi se trebalo graditi na svakom koraku.

"Konačni broj je teško reći, ali po prvim procjenama što se velikih gradova tiče to je sigurno dvije do tri tisuće stanova", govori Patrick Franolić, stručnjak za nekretnine.

Koliko stanova i kad planiraju izgraditi, te po kojim cijenama će ih iznajmljivati u Vladi ne otkrivaju..

"Nakon ove svojevrsne strategije i nacionalnog plana krenuli bi odmah u realizaciju s jedinicama lokalne samouprave u realizaciju, u izgradnju takvih zgrada", rekao je ministar Bačić.


Upravo se čita

Image
KLJUČNI ISPIT ZA KRALJICE ŠOKA

Naše rukometašice danas igraju protiv Kameruna, evo kada počinje i gdje možete gledati utakmicu

A najava jeftinijih kvadrata stiže pred "super izbornu" godinu.

"Da je država puno inventivnija na kraju mandata to znači da je ovo neka vrsta predizborne kapanje. Međutim, činjenica jest da u mnogim zemljama u zapadnoj Europi građani nisu vlasnici, nego su u najmu tako da me ne bi čudilo da Hrvatska pokušava kopirati isto rješenje", kaže Boris Podobnik, prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Kakvo god rješenje bilo, građanima je najvažnije da im bude pristupačno i s jasnim rokovima.

POGLEDAJTE VIDEO: Skuplje plaćamo gotovo sve majstore, a cijene najviše podignuli keramičari: 'Prosjek je 17 eura po kvadratu'


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
OTVORENA ISTRAGA

Gdje su ti premijerovi radari? Žalac i nova afera: Častilo se po restoranima na račun Ministarstva i fondova?


Više s weba